Симеон Гаспаров: Реториката на Тръмп засилва вълната от насилие в САЩ

Симеон Гаспаров: Реториката на Тръмп засилва вълната от насилие в САЩ

„Нещата не вървят в правилната посока. Може би се връщаме към 60-те години във времето на д-р Мартин Лутър Кинг. Тази вълна не е продиктувана толкова от полицейското насилие, защото това ставаше и преди, това по-скоро идва от реториката на президента Тръмп, тя дразни хората“. Това коментира пред БНР Симеон Гаспаров, кореспондент на bTV в САЩ.

Той посочи, че два месеца Америка беше затворена заради коронавируса и всичкият този гняв излезе на улицата:

„Не съм виждал Америка толкова разделена. Тази страна влиза във времето на размирните 60-те години, на Витенамската война, на братята Кенеди. Доналд Тръмп имаше голям шанс, който пропусна. Той не трябваше да провокира хората. Той не спираше да обърква хората, да създава напрежение. Той започна да работи само с една част от насалението, неговите избиратели. Както е създадена американската система, Тръмп беше избран с 3 млн. по-малко гласове от Хилари Клинтън и вместо да тръгне хоризонтално, да построи мостове между различните общности, той се концентрира вертикално само към неговите избиратели… Той обърква не само вътрешната, но и световната политика. Не знам защо го прави това“.

В предаването „Нещо повече“ Симеон Гаспаров допълни:

„Тръмп смяташе, че можеш да управляваш държавата, както управляваш собствената си корпорация. Това е проблем. Когато имаш корпорация, имаш акционери и единствената цел е печалбата на всяка цена. Но в държавата и да искаш, не можеш да имаш печалба. Той трябваше да създаде една здравословна атмосфера“.

Журналистът е категоричен, че избори ще има:

„Тези, които обичат Тръмп, са готови да умрат за него. Тези, които не го обичат, са готови да умрат за това, че не го обичат. Сега нещата кристализират и се циментират“.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *