Скандал в Германия:Бившият вицеканцлер Габриел консултирал кланицата „Тьонис“ за 10 000 евро месечно

Скандал в Германия:Бившият вицеканцлер Габриел консултирал кланицата „Тьонис“ за 10 000 евро месечно

Бившият вицеканцлер и министър на външните работи и на индустрията на Германия Зигмар Габриел е консултирал месопроизводителния гигант „Тьонис“ (Tönnies) срещу 10 000 евро месечно. Това показват документи, представени в телевизионното предаване „Панорама“ на обществения канал АRD.
След излъчването на предаването новината бе разпространена във всички авторитетни немски медии – spiegel.online, Die Zeit, Frankfuter Rundschau и др.

Фирмата „Тьонис“ е обект на общественото внимание от близо два месеца, след като нейните предприятия се превърнаха в огнища на коронавирус в Германия заради лошите условия на труд. Медиите говореха за „робски условия на труд“, за „съвременна експлоатация“, на която се подложени работниците от Източна Европа – румънци, българи и поляци. Случаят стигна до Бундестага, където през май канцлерът Меркел отговаря на въпрос на депутат по време на парламентарния контрол.

През юни пък премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет обяви, че българи и румънци били виновни за заразата, а външният ни министър Екатерина Захариева определи думите му като расистки пред колегата си Хайко Маас.

Към всичко това сега се прибавя и скандалът със Зигмар Габриел, който е консултирал фирмата от март 2020 до май 2020 г., като е получавал твърд хонорар от 10 000 евро месечно и допълнителна четирицифрена сума за всеки ден пътуване. Дейността е трябвало да продължи две години, но договорът е бил прекратен, тъй като на Габриел се наложила операция.

Медията цитира Габриел, че се е ангажирал като съветник от 1 март, а това се наложило заради евентуални проблеми с експорта, свързани с африканската чума по свинете. И че работата е прекратена от 31 май 2020 г. поради болест. Към тази дата не било ясно „дали и евентуално кога“ ще може отново да възобнови консултантската си дейност.
Пред екипа на АRD бившият министър и лидер на социалдемократите (ГСДП) казва, че отговоря на въпросите им „поради специалния обществен интерес към настоящия случай“, а също и поради факта, че нито той, нито бизнес партньорите му „считат предишното консултиране за компания Tönnies за проблемно“. Габриел посочва още, че няма задължение да публикува дейностите си в частния сектор, затова още не ги е направил публични.

Die Zeit отбелязва, че Габриел наистина не нарушава карантинния период от 18 месеца, който се налага за преминаване от политиката към икономиката. Той бе вицеканцлер до 2018 г. Но неговият ангажимент за „Тьонис“ изненадва, тъй като самият Габриел като икономически министър през 2015 година нарече експлоатацията в немските кланици „позор за Германия“.

Изданието припомня, че Габриел посетил фабриката в Реда-Виденбрюк, а в резултат шест големи немски фирми се споразумяват да спазват социалните стандарти в месната индустрия.

Сега, пет години по-късно, поради коронавируса социалните условия и условията на труд се оказаха далеч от европейските норми. Припомняме, че някои от заразените там българи, се завърнаха у нас, а установените случаи в Германия на работници в кланиците надхвърлиха 2000.

Очаквайте подробности

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *