Скандал в Скопие: Интернет страница на министерство – само на албански

Първият вицепремиер на Република Северна Македония Артан Груби е заплашен от глоба от 1200 евро, тъй като интернет страницата на ръководеното от него министерство за политическата система е едноезична, водена само на албански език, съобщава македонският „Слободен печат“, цитиран от БНР.

Официалната страница на министерството, на която се съобщава за дейността на първия вицепремиер, се води само на албански език. Намерено е място и за представяне на песента на певицата Туна, посветена на албанската азбука.

Няма никаква информация на македонски, но пише, че този вариант на страницата е в процес на изработване.

Съгласно член 6 от закона за употреба на езиците, за който висши ръководители на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) се похвалиха миналата година, че е „закон на ДСИ“, интернет страниците на институциите и съдържанието им се публикуват задължително освен на македонски, и на език, различен от македонския, на който говорят най-малко 20 процента от гражданите в Република Северна Македония.

В закона е предвидено и че за неспазване, какъвто е случаят с министерството за политическата система, който пропуска информацията на македонски, се предвижда глоба от четири до пет хиляди евро. На глоба на стойност 30 процента от наказанието за институцията подлежи и отговорното лице, тоест Артан Груби трябва да заплати 1200 евро.

Междувременно, докато името му все по-често се споменава в обществото, първият вицепремиер Артан Груби замина на посещение в Косово и не е на разположение на македонските медии, за да отговори на въпросите, свързани с двуезичността на официалната интернет страница на неговото министерство, както и за коментар на изявлението на лидера на ДСИ Али Ахмети, че първият вицепремиер е имал роля на преводач в случая с така наречената „жълта къща“, в която по време на войната в Косово са били изваждани органи на пленници на Армията за освобождение на Косово.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *