Скопие: Българският дебат за 24 май е в разрез с Договора за добросъседство

Всяка промяна на това, което е постигнала българо-македонската комисия, означава, че целият процес е подкопан. За светите братя Кирил и Методий комисията е постигнала консенсус и е дефиниран текст за това как да се тълкува ролята им и как да се отбелязва съвместно от двете държави. В тази връзка дебатът в българския парламент относно преименуването на 24 май в Ден на българската писменост, е в несъответствие с Договора за добросъседство и работата на комисията.

Това заяви македонският външен министър Буяр Османи на пресконференция относно съвместното българо-македонско председателство.

„При сегашната комуникация и сериозно послание да не бягаме от задълженията по Договора, не очакваме България да бяга от задълженията си по член 2 за подкрепа на евроатлантическите перспективи на страната“, каза Османи.

 

На въпрос дали има натиск от страна на София за разрешаване на въпроса с Гоце Делчев, Османи каза, че очевидно има напрежение и високо ниво на несъгласие.

 

„Мисля, че причината е намалената комуникация през този период поради изборите, пандемията и различната вътрешна динамика. Вярваме, че има място за взаимно разбирателство по този въпрос. От тяхна страна съществува усещането, че Договора е изпълняван с недостатъчна динамика, въпреки нашите контрааргументи, че 9 срещи за 18 месеца не са за подценяване, тъй като това са трудни теми и изискват анализи“, каза Османи.

 

Може би, посочи той, тук се различаваме в очакванията и затова искаме първо да премахнем тези дилеми в нашата комуникация.

 

„Не възнамеряваме да забавяме процеса на изпълнение, но възнамеряваме да създадем сериозна среда, която да насърчи историците и учените да намерят решения“, каза Османи.

 

По отношение на усещането сред част от обществеността, че решението на комисията ще навреди на някои интереси, Османи изрази убеждението, че всяко решение, което ще бъде постигнато като консенсус, само ще освободи от негативната енергия в отношенията.

 

„Мисля, че трябва постепенно да се измъкнем от липсата на самочувствие. Ние сме член на НАТО, с решение за започване на преговори с ЕС, и трябва да имаме самочувствие по отношение на всичко, което смятаме за ценно за нас и няма от какво да се страхуваме. Не трябва да допускаме емоции, рецидиви от миналото и чувството, че уникалността трябва да се гради на антибългарски настроения. Мисля, че това вреди на процеса“, каза Османи.

 

Източник: БГНЕС и МИА

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *