Скопие: Разочаровани сме от България, ще имаме единствено споделен неуспех

Скопие: Разочаровани сме от България, ще имаме единствено споделен неуспех

Разочаровани сме от решението на Република България да не подкрепи приемането на рамката за преговори със Северна Македония. Това не е в съответствие с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., заявиха от правителството на Република Северна Македония след като стана ясно, че няма напредък по преговорната рамка в Брюксел след категоричния отказ на българския посланик да отстъпи от позицията.

„Ние оставаме ангажирани с прилагането на Договора и сме убедени, че той предоставя отлична рамка за управление на двустранните въпроси и предлага механизми за преодоляване на проблемите. В тази връзка имаме готовност да предоставим разяснения, за да премахнем възникналите в Република България опасения”, се казва в позицията на македонското правителство.

В Скопие подчертават, че правото на самоопределение е неприкосновено. Македонската идентичност и македонският език са факт и не могат да бъдат тема на разговор, „тъй като нашата идентичност не предизвиква никакви претенции към никого нито сега, нито в бъдеще”.

От правителството изразяват увереност, че с активна комуникация и допълнителни ангажименти може да се намерят решения, за да се постигне успех за всички: за македонската интеграция, за Република България, за региона и за ЕС.

„В противен случай ще имаме единствено споделен неуспех, с което ще бъде поставено под въпрос разширяването на ЕС като негов геостратегически интерес”, се казва още в правителствената позиция.

Скопие благодари за силната ангажираност на германското председателство и за подкрепата на всички държави-членки за успешното завършване на процеса в интерес на ценностите, на които се основава ЕС.

Северна Македония няма да отстъпи от стратегическата си цел да започне преговори за членство в ЕС и ще продължи да бъде активен участник в преговорите, които ще продължат и през следващите дни. На тях Скопие още веднъж ще изложи своите аргументи с цел намиране на възможности за преодоляване на създалата се ситуация.

Налице е ясен ангажимент от страна на различни държави да се постигне общоевропейски успех.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *