След разговорите Османи – Дендиас в Атина: Македония и Гърция са стратегически партньори

Гърция може да бъде най-добрият съюзник на Македония, ние можем да бъдем най-добрият приятел, заяви гръцкият външен министър Никос Дендиас на съвместна пресконференция в гръцкото външно министерство с външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи, който е на официално посещение в Атина, предава скопският телевизионен канал “Сител“, цитиран от Агенция „Фокус“.

След срещата в гръцкото министерство Османи и Дендиас подписаха меморандуми за разбирателство в областта на гражданската защита, дипломатическото образование и инвестиционен меморандум, предаде Македонската информационна агенция (МИА) от Атина.

На съвместната пресконференция, която се проведе пред ограничен брой журналисти поради мерките за защита срещу Covid-19, Османи и Дендиас подчертаха, че има напредък в отношенията между двете страни, а Македония и Гърция вече са стратегически партньори.

Те се позоваха и на втората междуправителствена сесия, която ще се проведе в следващия период, в зависимост от хода на пандемията.

Гръцкият външен министър заяви, че с подписването на меморандумите отношенията между двете страни са направили крачка напред и са се фокусирали върху области, в които има голям потенциал за сътрудничество, като енергетика, икономика, инвестиции.

Дендиас изрази и подкрепата на Гърция за европейската перспектива на Северна Македония, както и на региона, и каза, че това е важно за стабилността в района.

„Европейският съюз има задължението да държи политиката на разширяване на масата“, каза Дендиас и добави, че „вакуумът на нестабилност в нашия регион, който лесно може да бъде запълнен от други сили извън ЕС, подкрепящи екстремизма, не може да бъде толериран“. .

Дендиас говори подробно за необходимостта Македония да прилага изцяло и последователно Преспанското споразумение, коментирайки, че е необходим по-голям напредък.

На срещата беше обсъдена и пандемията, а Дендиас каза, че Гърция полага усилия да осигури ваксини за Македония и той лично ще продължи усилията си, като добави, че премиерът Мицотакис също е много активен в този контекст.

„Истинско удоволствие е да започнем годината с толкова успешно посещение в Гърция. Искрените ни намерения са да прекрачим прага на добросъседството, като правилен политически наратив, и да положим основата за изграждане на по-дълбоко дългосрочно приятелство между двете страни, като най-висшия израз на успеха на политиката и дипломацията“, каза Османи.

Македонският външен министър подчерта, че принципната подкрепа на Гърция, като пряк съсед, а също и член на ЕС, е особено важна за започването на преговори с Македония без забавяне.

„Оценяваме тази подкрепа и я считаме за един от ключовите приноси за създаване на дългосрочно приятелство между двете страни. В същата посока искам да подчертая сътрудничеството в рамките на НАТО, чрез споразумението между двете страни за защита на въздушното пространство, което допринася значително за насърчаването на доверието между двете страни по отношение на политиката и сигурността“, каза Османи.

Той изрази задоволство от подписването на трите важни меморандума за сътрудничество в областта на бизнеса и икономиката.

„Винаги съм казвал, че икономиката и бизнесът трябва да водят нашите отношения, нашето задължение е чрез тези меморандуми, чрез политическо сътрудничество да създадем всички условия за по-нататъшно насърчаване на търговията, обмена в областта на туризма, инвестициите, като най-важните и безопасни и от най-осезаема полза за гражданите,“ каза Османи.

Той посочи, че двете страни са изправени пред сериозни инфраструктурни и енергийни проекти: „Чрез изграждането на интерконектора за пренос на газ, свързване на страните чрез газопровод, обновяване на съществуващия нефтопровод, участие в изграждането на газовия терминал Александрополис, железопътна връзка, пътна връзка и разбира се отваряне на новите гранични пунктове ,“подчерта Османи.

Преди това министър Османи се срещна с гръцкия президент Катерина Сакеларопулу, фокусирайки се върху напредъка на двустранните отношения след Споразумението от Преспа, ситуацията в региона и европейската перспектива на Македония.

Еднодневната визита на Османи ще завърши със среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *