След Русия, и Италия може да е без знаме и химн на олимпиадата

Италия може да стане втората държава след Русия, на която МОК ще забрани да използва националните си символи по време на олимпийските игри в Токио 2020. За разлика от Руската федерация, която беше санкционирана заради системно нарушаване на световните антидопингови правила, италианските спортисти може да останат без своето и знаме и химн заради потенциална държавна намеса в работата на местния олимпийски комитет (CONI).

За това алармира президентът на CONI Джовани Малаго, който пред радио РАИ заяви, че рискът за това е „много висок“. Причината е приетият нов спортен закон в страната, който ограничава ролята на олимпийския комитет в италианския спорт. От МОК са изразили тревога, че някои от текстовете в него позволяват намесата на правителствените институции в работата на CONI – нещо, което противоречи на Олимпийската харта.

Според Малаго МОК ще обсъди възможните санкции на следващото заседание на изпълнителното бюро, насрочено за 27 януари. Миналия септември президентът на олимпийското движение Томас Бах обяви, че организацията е „много притеснена за ситуацията и функционирането на CONI“. Наскоро Малаго проведе среща с министър-председателя на Италия Джузепе Конте, на която призова правителството „да намери решение на спора“.

Рискът да отидем в Токио без химн и знаме е много висок – заяви шефът на италианския олимпийски комитет. – Никой не иска наказания, ще бъде ужасно. Надяваме се тези, които имат честта и отговорността да намерят решение, поне да удържат на думата си, защото вече всички са наясно с опасността.“

В края на 2018 г. италианският парламент прие закон, чрез който създаде правителствена организация за разпределяне на финансирането сред националните спортни федерации в страната. Новата структура, наречена „Спорт и здраве“ (Sport e Salute), редуцира ролята на CONI единствено до подготовка на спортистите за участие на олимпийски игри.

През ноември спортният министър на Италия Винченцо Спадафора адресира писмо до МОК, в което увери организацията, че CONI все още има „своята автономия“. Това обаче не успокои ръководителите на олимпийското движение, които още през 2019 г. – само два месеца след като Милано и Кортина д`Ампецо бяха избрани за домакини на зимните игри през 2026 г., изпратиха заплашително писмо за възможни санкции, ако не бъдат направени драстични промени в закона.

ТРЕВОГА „COVID-19“

200 дни преди началото на отложените с една година летни игри в Токио домакините имат съвсем други тревоги, които вече повдигат въпроса ще може ли олимпиадата да се проведе и на новите насрочени дати (23 юли – 8 август 2021 г.). Премиерът на Япония Йошихиде Суга обяви вчера, че страната обмисля въвеждане на ново извънредно положение в страната заради пандемията от COVID-19.

В понеделник в Токио бяха докладвани 884 нови случая на заразяване с коронавирус – най-високия брой в столицата, отчетен в първия ден от работната седмица, от началото на здравната криза миналата пролет. Общият брой на заразени в мегаполиса достигна 63 474 души, при сумарно малко над 246 000 установени носители на вируса в цялата страна.

Миналата седмица беше 14-ата поредна в Япония, в която се наблюдаваше ръст както на заболеваемостта, така и на смъртността. Досега в страната са регистрирани 3645 починали пациенти с COVID-19.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *