След „фригидна кучка“ по адрес на Захариева: Заев изрита шефа на Македонската информационна агенция

След „фригидна кучка“ по адрес на Захариева: Заев изрита шефа на Македонската информационна агенция

Ръководителят на Македонската информационна агенция (МИА) Зоран Иванов не само разпали още повече искрите между София и Скопие, но и предизвика остра полемика за езика на омразата. Негово изказване му коства поста, предава бТВ.

На 17 ноември във Фейсбук Иванов написа, че българският външен министър Екатерина Захариева и бившата нейна гръцка колежка Дора Бакояни (която не успя да постигне споразумение през 2008 г. в спора за името на Македония, бел. ред.) са „фригидни кучки“, с което взриви социалната мрежа.

Въпреки обвиненията срещу България, че е попречила на С. Македония в преговорите за присъединяване към Европейския съюз, повечето реакции са негативни и не подкрепят тезата му. Коментарите са, че подобен език е недопустим, вулгарен и сексистки.

Иванов опита да се оправдае, че думите „кучка“ и „фригидна“ не са обидни квалификации. Въпреки това македонският премиер Зоран Заев и външният министър Буяр Османи тази нощ са поискали отстраняването му.

Последва реакция и от българска страна. Екатерина Захариева обяви в телевизионно интервю, че този език е недопустим.

Тя допълни, че това поредният пример за антибългарската кампания, която тече от години в С. Македония. „Това е обида към всички жени, недопустим сексизъм“, каза първият дипломат на България.

Захариева допълни, че нито един български политик, анализатор или журналист не си е позволявал обидни квалификации към македонците.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *