След 16 дни хаос най-после има цена на газа за септември

След 16 дни хаос най-после има цена на газа за септември

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цената на руския природен газ за месец септември. Очаквано тя остава 22.46 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което e повече от 20% ръст спрямо август. Новата цена ще се прилага със задна дата – от 1 септември, което означава, че закъснението е повече от две седмици. В този период реално нямаше действаща цена, а „Булгаргаз“ трябваше да снабдява клиентите си, без да фактурира тези доставки.

Традиционно тя се определя от регулатора на 1 число от месеца след подадено заявление от „Булгаргаз“. През този месец обаче заради безпрецедентна проверка, назначена от министъра на енергетиката Теменужка Петкова, процедурата се забави, което от своя страна ще доведе до загуби и за обществения доставчик, и за бизнеса.

Проверката за това дали правило се изчислява формулата по новия договор с „Газпром“ относно цената на природния газ беше инициирана от ресорното ведомство, след като на 1 септември „Булгаргаз“ заяви, че цената трябва да се увеличи с 20% заради ръста на цените на европейските пазари, които са основен критерий за определянето ѝ в България.

Решението на министър Петкова предизвика смут в сектора, а проверката беше инициирана ден преди големия протест срещу управляващите на 2 септември. По източници на Economic.bg проверката трябваше да приключи в рамките на няколко дни, това обаче не се случи. Едва 11 дни по-късно – ден след другия голям протест в София и другите големи градове – Петкова на извънреден брифинг съобщи, че формулата е правилна и накратко проблем няма.

Усещането в сектора е, че именно политическият страх създаде хаоса и ще доведе до загуби за държавното дружество „Булгаргаз“, което от години се опитва да закрепи финансовото си положение и работи активно по това да се диверсифицират доставките, да се подобри ценообразуването и финансовото управление.

С действията си обаче управляващите показаха поредна доза популизъм, с която се цели печелене на време и намаляване на общественото напрежение. Тази безпрецедентна акция доказа, че властта е готова на политическо вмешателство във всеки сектор, дори ако това довежда до огромни загуби.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *