Според Русия ваксината „Спутник V“ е поставена вече на 1,5 милиона души по света

Русия заяви днес, че нейната антикоронавирусна ваксина „Спутник V“ е поставена вече на 1,5 милиона души по света, предаде Франс прес. Препаратът активно се лансира от Кремъл, който го е превърнал в инструмент за геополитическо влияние, твърди агенцията, цитирана от БТА.

Арсений Палагин, говорител на Руския фонд за преки инвестиции, финансирал разработката на ваксината, потвърди тези данни пред АФП, без да представи подробности колко души са получили медикамента във всяка от страните, поръчали „Спутник V“.

„Не можем да кажем колко от тях са я получили в Русия и колко – в останалия свят“, каза той.

Международната общност посрещна през август руската ваксина със скептицизъм, смятайки, че е одобрена прибързано, преди още да започнат масови клинични изпитания (т. нар. фаза 3) и да бъдат публикувани данни от научни изследвания.

Миналата седмица руският здравен министър Михаил Мурашко увери, че са ваксинирани 800 000 жители на Русия и в страната са разпределени 1,5 милиона дози.

Вчера съветник на Мурашко заяви по националната телевизия, че скоро ще започнат преговори със СЗО с оглед „Спутник V“ да бъде включена в списък с ваксини, които може да се използват при спешни случаи. По думите му това ще опрости процедурите за одобрение на препарата и ще позволи използването му в рамките на кампании на СЗО в страни със затруднен достъп до ваксини.

В Русия върлува втора коронавирусна вълна, но властите засега не смятат да въвеждат общонационална карантина. Масовата ваксинация в страната започна още през декември.

По официални данни в Русия са регистрирани досега 3,42 милиона заразени с КОВИД-19 и над 62 000 смъртни случая, но тази статистика отчита само починалите директно от вируса, което е потвърдено чрез аутопсия. Според други цифри, получени въз основата на по-широка дефиниция за причините на смъртта, коронавирусът и последиците от него са убили до момента близо 186 000 души в Русия, добавя АФП.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *