Срив на британското автомобилно производство до най-ниско ниво след Втората световна война

Срив на британското автомобилно производство до най-ниско ниво след Втората световна война

Производството на автомобили в Обединеното кралство се срина през април до най-ниското си ниво след Втората световна война, тъй като почти всички фабрики бяха затворени заради пандемията от коронавирус, съобщи в петък Обществото на производителите и търговците на автомобили (SMMT), предаде БНР.

През април автомобилното производство се сви с цели 99,7% спрямо година по-рано. Тъй като коронавирусната криза принуди заводите да затворят, през миналия месец едва 197 премиум, луксозни и спортни автомобили напуснаха вратите на фабриките.

От началото на 2020 година производството на автомобили в Обединеното кралство е спаднало с 27,6% спрямо първите четири месеца на предходната година, като в рамките на януари – април бяха произведени 121 811 по-малко автомобили, показват данните на SMMT.

Вместо да сглобяват автомобили, производителите пренасочиха усилията си да произвеждат лични предпазни средства, включително щитове за лице, шлемови визьори и защитни медицински мантии, които да бъдат използвани от медицинските специалисти.

Според последния анализ на SMMT, производството на автомобили може да падне под един милион бройки тази година. Това би било по-слабо ниво, отколкото по време на световната финансова и икономическа криза през 2009 г.

„Производителите започват да се измъкват от продължителното затваряне на предприятията в един много несигурен свят и увеличаването на производството ще бъде постепенен процес, така че трябва правителството да работи с нас, за да ускори възстановяването на този фундаментално силен сектор, да стимулира инвестициите и да защити работните места“, заяви Майк Хоуз, изпълнителен директор на SMMT.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *