Строителството на „Северен поток 2“ е завършено, САЩ: По тази тръба никога няма да тече руски газ

Независимо от угрозата от американски санкции, Русия продължава строителството на газопровода „Северен поток 2“ и в понеделник компанията изпълнител Nord Stream AG обяви, че е завършила изцяло участъка на тръбопровода в германските териториални води, пише Der Standard, цитиран от Агенция „Фокус“.

Руският кораб за полагане на тръби „Фортуна“ е напуснал мястото и сега отива към пристанището Висмар, съобщава вестникът.

В средата на януари „Фортуна“ трябва да продължи да работи в датски води. Der Standard припомня, че корабът е започнал да полага тръби в началото на декември.

По-рано говорител на американското правителство отбеляза, че Nord Stream AG създава „непоносим шум“ за завършването на участъка от 2,6 километра от газопровода в германски води, като се има предвид, че „това е тръба, по която никога няма да се доставя руски газ“.

Както отбелязва вестникът, руският газопровод е трън в очите за САЩ.

Администрацията на Доналд Тръмп и републиканците и демократите от Конгреса твърдят, че „Северен поток 2“ ще направи Европа ненужно зависима от руския газ. Освен това САЩ възнамеряват да доставят своя втечнен природен газ в Европа, въпреки факта, че доставките на „синьо гориво“ по тръбопровода са по-изгодни от икономическа гледна точка.

Междувременно в понеделник германският външен министър Хайко Маас обяви, че Берлин ще продължи да подкрепя строителството на „Северен поток 2“ въпреки заплахата на Вашингтон с нови санкции.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *