Съветът и Европарламента се споразумяха за бюджета за 2021 г.

Съветът на Европейския съюз и Европейският парламент постигнаха съгласие относно съдържанието на бюджета на ЕС за 2021 г., част от многогодишната финансова рамка за следващите седем години, предварително договорена по-рано тази година.

Общото разбиране беше постигнато в бюджетна комисия, докато се изясни приемането на многогодишната финансова рамка (МФР) за 2021-2027. За да бъде формализиран бюджетът, първо трябва да бъде приета МФР, но засега среща пречки – ветото от страна на Унгария и Полша.

Това е добър резултат въз основа на постигнатото споразумение за следващата многогодишна финансова рамка. Показва, че Европа може да се обедини по време на криза. Бюджетът за 2021 г. обаче може да влезе в сила едва след премахването на блокирането на общия пакет за бюджет и план за възстановяване на ЕС. Без това разглеждаме драстично намаляване на финансирането от ЕС от началото на следващата година“, категоричен бе Михаел Клауб, германски представител в ЕС.

Съгласно постигнатото днес споразумение общите ангажименти в бюджета за 2021 г. са определени на 164.2 млрд. евро – малко под една седма от сумата в настоящия проектобюджет за периода до 2027 г. Като буфер са заложени 800 млн. евро под тавана на разходите за следващата година, за да се даде на ЕС достатъчно свобода на действие за реакция при нужди, които могат да възникнат догодина, включително във връзка с коронакризата. Общите плащания възлизат на 166.1 млрд. евро.

Финансирането по проектобюджета е насочено към смекчаване на последиците от пандемията, подкрепа за устойчиво възстановяване и зелени и цифрови преходи на ЕС, в съответствие с приоритетите, разгледани в следващата многогодишна финансова рамка.

Следващите стъпки

Срокът Съвета на ЕС и Европарламента да подпишат текста за следващия бюджет изтича на 7 декември и ако дотогава това не се случи, Европейската комисия трябва да представи нов проект за многогодишната бюджетна рамка и спасителния COVID план.

Ако не е възможно да се приеме бюджетът на ЕС за 2021 г. до 1 януари 2021 г., значително ще се ограничат възможностите за финансиране на политики и програми от началото на следващата година. При този вариант всеки месец ще може да се харчи до 1/12 от това, което е похарчено в определена област през 2020 г. Съгласно протокола нови проекти няма да получат финансиране, а само за тези, които вече са започнати в периода 2014 – 2020 г.

В опит за компромис европейските лидери се събират присъствено в Брюксел следващата седмица. Предвижда се те да обсъдят бюджета на ЕС до 2027 г. и спорния въпрос за обвързването на бюджетните разходи със състоянието на върховенството на закона. Унгария и Полша продължават да настояват върховенството на закона да не бъде свързано с изплащането на средства от еврофондове, а ЕК вече обмисля варианти за заобикалянето им.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *