Съдът в Турция решава днес превръщането на прочутия храм „Света София” в Истанбул в джамия

Съдът в Турция решава днес превръщането на прочутия храм „Света София” в Истанбул в джамия

Съдът в Турция решава днес съдбата прочутия храм „Света София” в Истанбул. С решение от ноември 1934 г. той става музей, но сега то може да бъде отменено. Ако това стане, ще се открие пътят за превръщането на „Света София” отново в джамия.

Предложението за това дойде от президента Реджеп Ердоган, а ислямистите в Турция отдавна настояват сградата, която е част от списъка на ЮНЕСКО, отново да стане действаща джамия.

Вселенският патриарх Вартоломей предупреди, че това може да настрои християните срещу мюсюлманите. Гърция и Съединените щати също призоваха прочутият храм да остане музей.

„Превръщането на „Света София” в джамия ще разочарова милиони християни по света, а поради своята святост „Света София”, е жизненоважен център, където Изтокът прегръща Запада. Превръщането й в джамия ще създаде разделение между тези два свята и то във време, когато измъченото и страдащо заради смъртоносната пандемия човечество, се нуждае от единство и обща ориентация”, каза Вселенският патриарх Вартоломей.

Американският държавен секретар Майк Помпейо призова Турция да се откаже от плановете си да превръне на църквата-музей „Света София“ в джамия. В отговор говорителят на турското външно министерство Хами Аксой заяви, че „никой няма право да се изказва за нашите суверенни права с предупредителен тон“.

Външното министерство в Анкара „с изумление“ е приело изказването на американския държавен секретар. Турското външно ведомство изтъква, че въпросите, свързани със „Св. София“ са вътрешни работи на Турция като част от нейния суверенитет. В изявлението си Хами Аксой подчертава, че Турция опазва и се грижи за всички свои културни богатства без никаква дискриминация.

По-рано вчера американският държавен секретар Майк Помпейо призова турското правителство да запази статута на „Света София“ като музей „като пример за готовността ѝ да уважава религиозните традиции и разнообразната история на страната“.

„САЩ смятат, че всяка промяна на статута на „Света София“ би ограничила наследството на тази забележителна сграда“, каза държавният секретар на Съединените щати.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *