Съдът остави в ареста Атанас Бобоков и зам.министър Красимир Живков

Съдът остави в ареста Атанас Бобоков и зам.министър Красимир Живков

Заместник-министърът на екологията Красимир Живков остава за постоянно в ареста. Това стана ясно след близо 14-часово изслушване. Живков е разследван за аферата с опасни отпадъци.

Освен на него, мярка за неотклонение „задържане под стража“ съдът наложи на бизнесмените Атанас Бобоков и Николай Миховски, на бившия шеф на екоинспекцията в Плевен, както и на собственика на плевенската фирма „Феникс“ Айгюн Еминов.
Под домашен арест е бившият служител на екоминистерството Васил Богданов. За Пламен Бобоков прокуратурата определи парична гаранция от 1 милион лева.

66 тома материали по делото с боклука са били предоставени на съда. Атанас Бобоков коментира списъка с имена, оповестен от прокуратурата. Става дума за цветна снимка, на гърба на която с ръкописен текст са изписаните имена, които съответстват на имената на публично известни личности в обществото. Срещу всяко от имената са изписани парични суми в различни размери. В хода на разследването информацията ще бъде проверена и по преценка на наблюдаващите прокурори лицата ще бъдат разпитани в качеството на свидетели.

„Тези имена, тези суми съм ги взел от една книга, която се казва „Най-богатите българи” и всъщност съм си водел бележки“, каза Атанас Бобоков пред съда,

Бобоков заяви още, че името му се пришива към камарите италиански боклук, с които няма нищо общо. Посочи, че са купили италиански завод, за да използват потенциала на тамошния пазар за скрап. Изкупували батерии, които след това ги натрошават, за да извлекат от тях олово, а транспортът до България се следял стриктно, тъй като товарът минавал през няколко европейски държави.

Обясни също, че Васил Богданов, който дава уличаващи показания, е работил за тях, но бил уволнен, защото бил непригоден и имал личен мотив. Бизнесменът подчерта, че е човек на 60-години с отговорности, който е осигурява 1301 работни места.

Зам.-министърът на екологията заяви пред съда, че не познава Пламен Бобоков, който е виждал един път преди 4-5 години на междуправителствена делегация.

Иска ми се с ръка на сърцето да кажа, че досега с моята дейност като заместник-министър съм работил за опазване околната среда и здравето на хората, каза Красимир Живков.

„С ръка на сърцето искам да кажа, че аз не познавам тези хора от група, към която ме причисляват”, посочи още Живков. Той заяви, че не познава Пламен Бобоков, който е виждал един път преди 4-5 години на междуправителствена делегация. „Нямам му телефона, нямам му контакта, не комуникирам”, заяви той.

Познава, разбира се, Габриел Савов, който бил директор на регионалната инспекция. „С г-н Бобоков съм провел един единствен път разговор по телефона, два пъти съм се виждал”, заяви още той.

„Искам да знам членовете на тази група дали ме познават, дали са общували с мен, дали са разговаряли, дали са комуникирали”, заяви зам.министърът  пред съда.

Мярка за неотклонение „задържане под стража“ освен за Живков и Бобоков, е постановена и за Габриел Савов, както и за Николай Миховски и Айгюн Еминов, а „домашен арест“ за Васил Богданов.

10 души са обвиняеми по случая с организираната престъпна група за внос на отпадъци, а 7 за участие в престъпна група с користна цел и с участие на длъжностни лица.

Спрямо четирима се отправи искане за най-тежката мярка – „задържане под стража“. Спрямо двама прокуратурата поиска домашен арест.

В неделя премиерът Бойко Борисов заяви, че Красимир Живков ще бъде отстранен от длъжност още днес сутринта.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *