Сърбия може да забави „Турски поток“ и транзита на газ през България

Сърбия може да забави пускането в експлоатация на газопровода „Турски поток“ до май 2021 г. Това съобщава специализираната икономическа агенция Platts, позовавайки се на източници, близки до проекта.

„Газпром“ не коментира тази информация.

Става дума за сръбския участък от газопровода с дължина около 403 км и капацитет от 13.9 млрд. куб. м газ годишно.

Доставките на газ за Европа през „Турски поток“ – за България, Гърция и Северна Македония – започнаха в началото на 2020 г. В същото време началото на доставките до Сърбия и Унгария беше отложено от първата половина на годината за края на годината, тъй като България не успя да изгради своя участък навреме. През юни българският премиер Бойко Борисов обясни закъснението с въздействието на коронавируса върху доставките на оборудване на компресорните станции, обещавайки да завърши тръбопровода до края на тази година, пише руското издание „Комерсант“.

Но сега, два източника, близки до проекта, казаха за Platts, че работата в Сърбия също изостава от графика. Това означава, че дори т.нар. „Балкански поток“ да бъде завършен през декември 2020 г., то основната цел на тръбата, а именно транзита към Сърбия, няма да може да се използва. 

Закъснението беше споменато и от президента на сръбската асоциация за природен газ Воислав Вулетич, който каза пред местния вестник „Вечерне новости“, че въпреки че линейните части на българския и сръбския участък от „Турски поток“ вече са свързани, изграждането на компресорна станция в Сърбия може да бъде завършено едва през май 2021 г. В същото време ръководителят на „Сърбиягаз“ Душан Баятович заяви през ноември, че очаква да завърши проекта до 31 декември.

С пълното пускане на „Турски поток“ и „Северен поток 2“, „Газпром“ се надяваше напълно да се откаже от транзита на газ през Украйна – руска мечта, която очевидно отново ще се забави. 

Предвид трудностите при изграждането на „Северен поток 2“, „Газпром“ може да бъде изправен пред избор: да резервира предварително допълнителни мощности на украинската газопреносна система или, с надеждата за топла зима и големи резерви в европейските съоръжения за подземно съхранение, да намали обемите на изпомпване и да изчака стартирането на европейското продължение на „Турски поток“ в средата 2021 г., смята Мария Белова от Vygon Consulting.

Би било разумно да се резервират около 10 млрд. кубически метра допълнителни мощности на украинската газотранспортна система за първите шест месеца на 2021 г., смята експертът: това би позволило и задоволяване на пиковото търсене през зимата при най-ниски разходи.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *