Тайван отбеляза 200 дни без заразени с коронавирус

Докато в голяма част от света броят на новозаразените с коронавирус нараства, а Европа малко по малко се връща към пълно блокиране, Тайван, където живеят 23 млн. души, достигна рекордните 200 дни без нито един случай на местно предаване на Covid-19. От началото на пандемията потвърдените случаи на коронавирус на острова са 553, като 55 от тях са от зараза на местно ниво, а смъртните случай са 7, припомня Би Ти Ви. Тайванският център за контрол на заболяванията за последно съобщи за новозаразен на 12 април. 

 

Страната вече има опит в справянето с епидемии. Медиите припомнят, че тайната на успеха на Тайван се крие в болезнените спомени от тежката епидемия от SARS през 2003 г. Тогава на острова са регистрирани най-много случаи на заразени в сравнение с останалите засегнати страни.

 

Този път голяма заслуга за справянето със заразата има бившият визепрезидент на Тайван Чен Чиен-Джен, който е епидемиолог по образование. Той отделя време, за да анализира развитието на болестта и наблюдава разработването на ваксини и тестове. Категоричен е, че не въвжедането на пълно блокиране на страната  е най-добрият ход за справяне със ситуацията, а бързото въвеждане на мерки. 

 

Проверките на пътниците, пристигащи от китайския град Ухан, където епидемията започна, са въведени още на 31 декември, веднага щом здравните власти в Китай съобщават на Световната здравна организация, че лекуват случаи на вирусна пневмония с неизвестен произход. Това става няколко седмици преди Китай да обяви карантина в Ухан на 23 януари.

Според Чен Чиен-Джен, под строга карантина трябва да бъдат само болните, а най-важно е разработването на система за бързо тестване на населението, както и вливане на значителни ресурси за  производство на предпазни маски и дезинфектанти. Фактът, че Тайван е остров също допринася, тъй като така по-лесно се контролира излизането и влизането в страната.

 

Въпреки че Тайван успява да победи вируса на местно ниво, продължават да се регистрират случаи на болни, пристигащи от Европа. 

Източник: Сега

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *