Таско Ерменков: Правителството лекичко се снишава за „Белене“. Официално проектът не е спрян

Таско Ерменков: Правителството лекичко се снишава за „Белене“. Официално проектът не е спрян

В момента правителството ползва енергетиката като инструмент за оцеляване с реверанси във всички посоки с цел да печели политическо време и да се задържи на власт колкото се може повече.“

Така депутатът от БСП Таско Ерменков, зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика, коментира за Епицентър.бг информацията за АЕЦ „Белене“, съобщена снощи от министъра на енергетиката.

Теменужка Петкова заяви: „Ние говорим за необходимост, за въвеждане на експлоатация на нова ядрена мощност след 2030 година, която ще бъде от 2000 мегавата, но не е казано къде.“ И с това даде поле за размисъл спира ли се „Белене“ отново.

„Официално проектът не е спрян. Лекичко се снишаваме, за да не дразним протестиращите, една част от които не са щастливи с перспективата да се изгради втора АЕЦ“, каза Ерменков.

И продължи: „И без това процедурата тече, и без това е ясно, че този проект няма как да стане по начина по който е конструиран, ако не се променят правилата за строителството му в парламента. Защото няма ядрена централа, която е построена без какъвто и да е ангажимент от страна на държавата. И така – ако оцелеем – оцелеем, ако не, да му мислят другите.“

Таско Ерменков отбеляза и, че в момента „няма големи хвалби и за строителството на продължението на „Турски поток“. Може би отново, за да не дразним тези, които не са щастливи от това.“

Тече поредното упражнение с енергетиката, за да търсим подкрепа от страни, които имат резервирано отношение към ядрената енергетика, смята той.

Според Ерменков правителството вече е изпаднало и в международна изолация и се опитва да се хареса на тези, на които „Белене“ не им харесва. Това се отнася и за част от протестиращите у нас – десните и зелените са категорично против възможността да бъде построена втора АЕЦ.

„Заиграваме с цел търсене на мимолетни политически дивиденти за сметка на националната сигурност на държавата. При това не само в областта на ядрената енергетика“, продължи коментара си Таско Ерменков.

И посочи: „Вече десет дни нямаме цена на газ. Когато на 3 март управляващите празнично обявиха, че цената на природния газ пада с 40%, аз предупредих, че тази радостна новина трябва да бъде допълнена с информацията, че след края на лятото цената ще започне да расте. Че това не е за вечни времена и ще се сблъскат с реалността, което се случва. Но управляващите, за да не предизвикват допълнителни брожения, задържат цената на газа. И „Булгаргаз“, който няма как да престане да доставя газ, не знае на каква цена да го фактурира.“

Експертът критикува и „Стратегията за устойчиво енергийно развитие“, представена на кръгла маса вчера. Именно на това събитие министър Петкова хвърли бомбата за „Белене“.

„Всяка мярка, която е свързана с устойчиво енергийно развитие започва с анализ на потреблението – колко се потребява, в какъв вид. И едва като се види търсенето, започва да се разработва втората част – как ще се осигурява това търсене.
А в този документ, наречен „Стратегия за устойчиво енергийно развитие“ всичко е точно обратно – започва с това какво ще се произвежда и как ще се произвежда, оставили са накрая мерките за енергийна ефективност и някакви прогнози.
Според мен просто са направили една компилация от годишния отчет, който трябва да направят за работата на министерството, за Брюксел.
Вътре пише, че ще има нови ядрени мощности, но не пише къде ще бъдат“, каза Ерменков

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *