Теменужка Петкова: Работата по стратегическите енергийни проекти не е спирала за нито един момент

Работата по стратегическите проекти в областта на енергетиката не е спирала за нито един момент. Това каза в интервю за БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Ние работим по няколко много важни стратегически проект в областта на природния газ: интерконекторът Гърция-България, разширението на газопреносната инфраструктура на територията на България: от българо-турската до българо-сръбската граница, процедурата за търсене на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“, припомни тя.

По думите ѝ България е успяла да запази и стратегическото си място на газовата карта на Европа.

„Не можем да кажем, че цените на държавните бензиностанции ще са по-ниски, но ще бъдат реални, защото конкуренцията ражда точно това – реални цени, които са в интерес на всички потребители“, обясни министърът на енергетиката.

„Това, което можем да обещаем, е, че такова държавно дружество ще се държи абсолютно пазарно. Има икономическа логика цените да бъдат пазарни. Тогава, когато пазарът дава сигнал, че има условия за по-ниска цена, това да се случи максимално бързо – това е целта. Смисълът е да има конкуренция, да има още един участник на пазара. Когато има повече участници на пазара, то и условията ще бъдат много по-добри и оптимални“, допълни тя.

По думите ѝ няма опасност Държавната петролна компания да се превърне в партийна хранилка, с която да бъдат облагодетелствани близки до властта хора. Петкова допълни, че единствената цел е да се създадат максимално добри условия за българските граждани и бизнес, а влизането на държавата на пазара на горива е добра възможност това да се случи.

Източник: Агенция „Фокус“

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *