Теменужка Петкова: САЩ нямат основания за санкции срещу „Балкански поток“ (ВИДЕО)

Теменужка Петкова: САЩ нямат основания за санкции срещу „Балкански поток“ (ВИДЕО)

САЩ нямат основания да наложат санкции върху газопровода „Балкански поток“. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по бТВ енергийният министър Теменужка Петкова.

„Проектът „Балкански поток“ е коренно различен от „Турски поток“. Той се реализира единствено от „Булгартрансгаз“, със собствени средства. По отношение на „Балкански поток“ са спазени всички изисквания. Европейската комисия също излезе с позиция. Няма основания да бъдат налагани санкции върху този проект. Не смятам, че има риск за България по отношение на тези санкции“, отбеляза тя.

„Проектът АЕЦ „Белене“ е български проект. Ние сме си платили реакторите, площадката е на българска територия. Опитваме се да проведем прозрачна и публична процедура и да видим доколко има пазарен интерес. Руското участие няма как да бъде избегнато, тъй като „Росатом“ е конструктор на проекта. Интерес обаче се появиха и американска, и френска компания. На този етап няма знаци, които да ме тревожат“, заяви още Теменужка Петкова.

Тя бе категорична, че правителството е защитило интересите на въглищните централи у нас.

Теменужка Петкова коментира и продължаващите протести с искане за оставката на правителството. България няма нужда от свита в юмрук ръка, има нужда от протегната ръка. В лицето на правителството тази ръка е протегната, посочи тя.

Опитват се да изведат политически дивиденти от темата за студения резерв – никакви договори не прекратяваме, те изтичат на 31 юли, коментира Петкова.

Днес премиерът Бойко Борисов разпореди студеният резерв да се осигурява от държавната ТЕЦ „Марица изток 2“.

Енергийният министър обясни, че всяка държава, членка на ЕС, е длъжна да има енергиен резерв. Така се подсигурява стабилност и баланс в електроенергийната система на държавата. По думите ѝ нейния ангажимент е да определи коефициента на надеждност на енергийната система, а по предложение на електроенергийния оператор се определя размерът на студения резерв. След което се провеждат търгове.

„Цената е регулирана, тя се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране. След провеждането на търговете, при него се явяват различни производители на електрическа енергия. Те трябва да са базови мощности, които да гарантират сигурността на системата, като производителите могат да бъдат както от България, така и от чужбина. Към настоящия момент тези компании са осем“, уточни Петкова.

Петкова обясни, че бюджетът за студен резерв възлиза на 56 млн. лв. Тя допълни, че държавата ни работи по въвеждането на Механизма за капацитет, свързан с удължаването на експлоатацията на въглищните електроцентрали, като едно от задълженията по него ще бъде да се спре използването на студен резерв. След това, при нужда, студен резерв ще се произвежда само от държавната ТЕЦ „Марица изток 2“.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *