Този път няма да видим масова разпродажба на биткойни

Този път няма да видим масова разпродажба на биткойни

Когато биткойн започне да нараства с подобни темпове като сегашните, обикновено не става въпрос за моментно покачване. Интересното в случая е, че този път поскъпването не се дължи на засилен интерес от ритейл сегмента, който беше основният двигател при последните големи покачвания. Това заяви пред Economic.bg Владислав Драмалиев, директор на фондация „Битхоуп“.

Свързани

Коментарът му идва по повод поскъпването на популярната криптовалута, която към 13:44 ч. българско време се търгува за малко над 18 300 долара за брой, по данни на Coindesk. Според Драмалиев е напълно възможно рекодният връх, до който стигна биткойн (~20 000 долара) през 2017 г., да бъде преминат съвсем скоро. 

Преминавайки прага от 18 хил. долара и отбелязвайки ръст от 160% за годината, биткойн отново разтресе пазарите. Мнозина анализатори се опасяват, че това покачване е балон, който при пукането му ще завлече много инвеститори. Според Владислав Драмалиев тук говорим за институционално възприемане и инвеститори с много дълбоки джобове.

„Когато фиатните пари са безплатни и паричната маса нараства постоянно, това непременно води до надуването на балони. Те вече са навсякъде около нас. Много хора смятат, че това е и новият модел на монетарна политика – непрестанно, огромно печатане, което да не позволи на глобалната финансова система (и най-вече на американската, която е системно-определяща) да колабира и да доведе може би най-голямата депресия в историята”, обясни още Драмалиев.

Спроед него именно затова е много важно да се обърнем към „твърдите пари”, с крайна инфлация и извън монетарния контрол на централните банки. Той определи и златото като добър актив, но неговото представяне тази година, макар и не лошо, не може да се сравнява нито с това на биткойн, нито с това на етъра.

„Да не говорим за някои още по-рискови криптовалути от нашумялата наскоро сфера на децентрализираните финанси. Там се забелязваха покачвания в хиляди проценти. Но да, профилът на златото е значително по-малко рисков. То е насочено към по-консервативни инвеститори”, пояснява директорът на фондация „Битхоуп“.

Повечето криптовалути „се радват” на висока волатилност, която определено не понася на всеки. В историята си биткойн има своите възходи и падения, но на какво се дължи този път неговият успех?

Основната причина е засиленият интерес на компании и големи инвеститори (институционални инвеститори). Положителните регулаторни новини от САЩ също оказват влияние.”

Наскоро Синтия Лумис, която е американски сенатор и бивш касиер на щата Уайоминг, се изказа изключително положително относно биткойн като го нарече „изключително добър съхранител на стойност“. Тя стана и първият сенатор, който заяви публично, че притежава биткойни. Също така PayPal обявиха, че ще позволят на потребителите си да купуват и продават биткойн и няколко други популярни криптовалути директно в приложението си. Като добавим към това и че Комисията по ценни книжа и обмен на САЩ e възможно да позволят на банки и някои големи финансови институции да съхраняват криптовалути от името на свои клиенти, големите положителни новини стават наистина много.

„И това дори не са всички. В момента всеки ден някоя голяма компания обявява, че е отворила експозиция към биткойн. Сумите, инвестирани в крипто хедж фондове достигат рекордни нива. Интересът нараства, меко казано”, изтъкна Владислав Драмалиев.

Настоящата глобална криза, породена от COVID-19, е друг фактор, който оказва изключително влияние върху биткойн, смята още той. Според него непрестанното печатане на огромни количества фиатна валута тласка трезвомислещите инвеститори в посока активи с ограничено предлагане и предвидима инфлация.

Според Драмалиев този път няма да сме свидетели на масови разпродажби на биткойн и на спад в цената му.  

Спадът предходните пъти беше причинен главно от охлаждането на интереса от страна на ритейл потребителите, които в определен момент започнаха да разпродават бързо спечелените си съществени богатства. За разлика от тях обаче, големите инвеститори правят много по-дългосрочни инвестиции за по 5-10 години. В този смисъл смятам, че няма да видим масови разпродажби, на каквито бяхме свидетели преди”, подчерта той.

„Възможно е движение надолу да се случи, но според мен основната тенденция е смело нагоре. И все пак нищо от казаното, не следва да се счита за инвестиционен съвет. Хората трябва да са внимателни с парите си и да не инвестират повече, отколкото могат да загубят”, заяви Драмалиев. Според него в 21-ви век все пак е редно човек да разполага с крипто профил, дори и в малки стойности.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *