Трагично: Две деца се нуждаят от нов бъбрек, майка им може да е донор, но кое да спаси?

Дилемата на Сара Бингам е тази, пред която никой родител не би искал да се изправи, пише БГНЕС.

48-годишната жена е майка на две деца – Ной на 20 години и Ариел на 16 години, които са изправени пред едно и също медицинско състояние: нефронофтиза. Това е генетично заболяване, което причинява възпаление и образуване на цикатрикси в бъбреците и през последните месеци са се влошили.

И двамата са стигнали до точката, в която се нуждаят от бъбречна трансплантация. Сара Бингам е съвместима с децата си, но не и съпругът ѝ Дарил, съобщава BBC.

„Бях готова да дам на дъщеря си бъбрек, но след това синът ми изпадна в състояние на бъбречна недостатъчност и също се нуждае от бъбрек. Очевидно имам само един, който мога да даря“, казва жената със загриженост.

„Бъбречните медицински екипи не ви притискат да вземете решение, защото се излагате на риск, като дарите бъбрек. Трябва да вземете това решение сами“, обяснява жената от Хексам, който се намира в северната част на Англия.

Драмата за семейство Бингам започва през 2016 г., когато Ариел започна да се чувства постоянно уморена. Нейната умора първоначално смятат, че се дължи на стреса от училищните изпити, но тестовете в болницата „Кралица Виктория“ установяват, че тя има нефронофтиза. Тестовете показват и, че Сара Бингам е съвместим донор за дъщеря си Ариел за трансплантация.

Но през 2019 г. синът ѝ Ной също се разболява и е диагностициран със същото заболяване. Той е стабилен, но ще трябва да напълнее, за да се подложи на трансплантация.

„Очевидно, като майка, когато имаш две деца, които се нуждаят от трансплантация на бъбрек и се надяваш да дадеш бъбрека си на едното, а изведнъж и другото се нуждае от такъв, изпадаш в страшна дилема“, казва Бингъм.

Синът ѝ е „много зле“, но редовно е на диализа и засега е в стабилно състояние. Бъбречната функция на дъщеря ѝ „се е влошила най-много през последната година“ и вероятно тя първо ще се нуждае от трансплантация. Двойката има още един син, Каспър, на 12 години, който се тества за болестта.

Професор Джон Сайер, специалист по бъбречни грижи в болница „Фрийман“ в Нюкасъл, който лекува Ной, каза, че нефронофтизата засяга около един на 100 000 души.

„Ясно е, че има дилема, тъй като има недостиг на донори за пациенти, които се нуждаят от бъбречна трансплантация. Но самата бъбречна недостатъчност не е рядкост“, обяснява експертът.

Времето за изчакване за трансплантация е средно три години, казва Сайер, така че пациентите често са изправени пред „уморителна и плашеща“ ситуация. Една надежда за семейството е, че двама приятели на двойката, които са съвместими с Ной, могат да бъдат дарители.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *