Тръмп: Готов съм за нова среща с Ким

Тръмп: Готов съм за нова среща с Ким

Американският президент Доналд Тръмп не изключва нова среща с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун. Стопанинът на Белия дом заяви това в интервю за „Грей телевижън“, откъси от което цитира радио „Гласът на Америка“.

„Разбирам, че КНДР иска да се срещнем и ние бихме го направили в случай, че сметна, че това би било полезно“, заяви Тръмп. На въпрос за целесъобразността на срещата той отговори, че има „добри отношения“ със севернокорейския лидер и срещата „би могла да бъде“ плодотворна.

На 30 юни заместник-държавният секретар за Северна Корея Стивън Бигън заяви на видеоконференция във Вашингтон, че среща между Тръмп и Ким Чен Ун едва ли ще се състои до ноемврийските президентски избори в САЩ. По-късно южнокорейският президент Мун Дже Ин съобщи, че очаква провеждането на нова среща между двамата лидери преди ноември. Южнокорейският външен министър потвърди, че Сеул и Вашингтон на различни нива поддържат контакт по този въпрос.

На този фон първият заместник-министър на външните работи на КНДР Цой Сон Хи подчерта, че Пхенян не се нуждая от преговори с американската страна.

Първата среща между лидерите на САЩ и КНДР се състоя на 12 юни 2018 г. в Сингапур. Тя завърши с подписването на съвместна декларация. Пхенян пое ангажимента да унищожи ядреното си оръжие в замяна на американски гаранции за сигурността си.

Втората среща в Ханой завърши без резултат. Тръмп и Ким се разговаряха за кратко на 30 юни 2019 г. на границата между двете Кореи и се договориха да възобновят преговорите, но последвалата среща на работните групи в Стокхолм не донесе резултати. 

Източник БГНЕС

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *