Тръмп е напуснал Кейп Каневерал, след като SpaceX отложи полета на астронавтите до МКС

Тръмп е напуснал Кейп Каневерал, след като SpaceX отложи полета на астронавтите до МКС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е напуснал Кейп Каневерал, след като компанията SpaceX отложи полета на астронавтите до Международната космическа станция, съобщи РИА Новости.

Тръмп се е завърнал на борда на „Air Force One”, отменяйки планираното за след изстрелването изказване. Президентът специално долетя във Флорида, за да наблюдава старта.

Изстрелването беше планирано за 16:33 ч. местно време (23:33 ч. българско време) от ракетната площадка номер 39, откъдето навремето полетяха към Луната Нийл Армстронг и екипажът на Аполо 11. Това щеше бъде първият пилотиран старт от американска земя за последните 9 години, откакто беше прекратена програмата на НАСА с космическите совалки. 

Историческото изпращане на американски астронавти в Космоса от територията на САЩ за пръв път от 2011 г. бе отложено за събота заради лоши метеорологични условия. Това стана само 16 минути преди да бъде даден стартът на историческата мисия. Дъжд и буря се спуснаха над космическия център „Кенеди“, разположен на крайбрежието на щата Флорида. Националният център за ураганите съобщи за образуването на тропическа буря край бреговете на Южна Каролина, в северна посока. Лошите атмосферни условия могат да представляват риск за астронавтите в случай на аварийно кацане в Атлантическия океан след старта. 

Астронавтите от НАСА Дъг Хърли и Боб Бенкен бяха вече на борда на космическия кораб „Дракон“ на компанията „Спейс Екс“, когато бяха информирани, че стартът се отлага. 

„Днес няма да има изстрелване – безопасността на членовете на нашия екипаж е наш висш приоритет“, каза в Туитър представителят на НАСА Джим Бридънстин. 

Очакваното с голям интерес изстрелване щеше да е първото, в което частна компания, а не правителствена космическа агенция, изпраща астронавти в орбита. На място пристигнаха и президентът на САЩ Доналд Тръмп и съпругата му Мелания. Там беше и вицепрезидентът Майк Пенс.

Следващият опит за изстрелване ще бъде в събота – 30 май. 

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *