Тръмп: Опитите за импийчмънт предизвикват огромен гняв, но не искам насилие

Президентът Доналд Тръмп, който е под натиск да подаде оставка, след като неговите поддръжници щурмуваха Капитолия миналата седмица, заяви, че има огромен гняв от ходове за импийчмънт, но добави, че не иска насилие. Той обяви това пред журналисти, преди да замине до граничната стена в Аламо, съобщава Ройтерс. Президентът нарече вероятния импийчмънт в Камарата на представителите в сряда „продължение на най-големия лов на вещици в историята на политиката“.

„Ние не искаме насилие. Мисля, че това ще предизвика невероятен гняв“ каза той, визирайки процедурата по импийчмънт, инициирана от Нанси Пелоси.

По-рано днес представителя на ОССЕ за свободата на медиите Тереза Рибейро каза, че блокирането на акаунтите на президента на САЩ Доналд Тръмп поражда дебат за ролята на тези платформи в свободата на словото.

„Отстраняването на американския президент Тръмп от няколко социални медийни сайта поражда сърцевината на много важен дебат за ролята, която тези платформи играят по отношение на свободата на изразяване. Дискусия, в която моят офис е участвал и ще продължи да го прави“, заяви говорителят на ОССЕ в Туитър.

Американската компания Туитър обяви, че е блокирала окончателно достъпа до личния акаунт на Тръмп поради нарушаване на правилата му, както и поради опасенията, че той може да се опита да предизвика вълнения. Президентът също така беше лишен от възможността да пише във Фейсбук и Инстаграм преди изтичането на правомощията му.

Германският канцлер Ангела Меркел и унгарският министър на правосъдието Джудит Варга вече изразиха загриженост за действията на американските социални мрежи.

Тръмп пренебрегна въпроса за възможността за оставка, за което бе приканван по-специално от представители на Демократическата партия в Конгреса, съобщи от своя Ройтерс.  


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *