Тръмп прати Националната гвардия срещу собствените си поддръжници

След като ги „насъска“ с пламенна едночасова реч по-рано днес, сега президентът Доналд Тръмп е разпоредил Националната гвардия да се притече на помощ на полицията и охраната на Капитолия срещу протестиращите в негова подкрепа, предава CNN.

„Повтаряме призива на президента Тръмп срещу насилието и да останем мирни“, написа в туитър прессекретарят на Белия дом.

Според Кларк Мърсър, началник на кабинета на губернатора Ралф Нортъм, Вирджиния изпраща 200 войници и мобилизира подразделение на гвардията, за да потуши ситуацията в Капитолия.

Множество полицаи са ранени, като поне един е транспортиран до болницата, съобщават множество източници за CNN.

Про-Тръмп бунтовниците нахлуха в Капитолия по-рано днес, където членовете на Конгреса се бяха събрали, за да удостоверят победата на избрания президент Джо Байдън.

„Гвардията на Окръг Колумбия е мобилизирана, за да осигури подкрепа на федералните правоприлагащи органи в областта. Изпълняващият длъжността секретар Милър е бил в контакт с ръководството на Конгреса, а секретар МакКарти работи с правителството на Окръг Колумбия. Отговорът на правоприлагащите органи ще се ръководи от справедливостта“, заяви Джонатан Хофман, главен говорител на Пентагона.

След като бунтовниците нахлуха в сградата, вицепрезидентът Майк Пенс призова за прекратяване на насилието и хората да зачитат правоприлагащите органи и да напуснат сградата.

„Насилието и разрушенията, които се случват в Капитолия, трябва да спрат и трябва да спрат сега. Всеки замесен трябва да уважава служителите на правоприлагащите органи и незабавно да напусне сградата“, написа Пенс.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *