Тръмп разказа на Путин за идеята си за провеждане на срещата на Г-7 в разширен състав

Тръмп разказа на Путин за идеята си за провеждане на срещата на Г-7 в разширен състав

Американският президент Доналд Тръмп в телефонен разговор е разказал на руския държавен глава Владимир Путин за идеята си за провеждане на срещата на върха на Г-7, съобщиха от пресслужбата на Кремъл, цитирани от руския телевизионен канал RT и Агенция „Фокус“.

Двамата лидери обсъдиха също сделката „ОПЕК+“ за намаляване на производството на петрол и нейния ефект за стабилизиране на цените на петролните пазари. Те разговаряха и за мерките за борба с коронавируса, предприети в САЩ и Русия. Путин благодари на Тръмп за доставката на апарати за изкуствена белодробна вентилация от САЩ за Русия, посочва ТАСС, цитирана от БТА.

„Доналд Тръмп информира за идеята си да проведе срещата на Г-7 с възможна покана към лидерите на Русия, Австралия, Индия и Република Корея (Южна Корея)“, се казва в изявлението.

По-рано беше съобщено, че Тръмп ще отложи срещата на върха на Г-7 до есента, като покани още четири държави на събитието, включително Русия.

На 21 май Тръмп отбеляза, че властите на САЩ обмислят възможността да се проведе такава среща на върха в присъствен формат след отшумяване на пандемията.

Американският президент в неделя определи Г-7 като „много остаряла група държави“, заявявайки, че би искал да покани Русия, Южна Корея, Австралия и Индия да се присъединят към разширена среща на върха през есента.

Срещата трябваше да се проведе чрез видеоконференция през юни, но Тръмп каза, че ще я забави и има намерение вместо това да проведе събитието с присъствието на лидерите.

Описвайки събитието като „Г-10 или Г-11“, Тръмп каза, че „най-общо“ е разширил темата с лидерите на четирите други страни.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *