Тръмп се връща от Флорида в Белия дом ден по-рано от очакваното

Тръмп се връща от Флорида в Белия дом ден по-рано от очакваното

Американският президент Доналд Тръмп ще се завърне във Вашингтон от почивката си във Флорида ден по-рано от очакваното, като причината за това не бе оповестена от Белия дом, предаде Асошиейтед прес.

Белият дом обяви късно снощи за неочакваната промяна в графика на президента, броени часове след като сенаторът републиканец Джош Холи заяви, че ще оспори победата на произведените през ноември американски президентски избори на демократа Джо Байдън, когато Конгресът се събере следващата седмица, за да утвърди официално изборните резултати.

Това е напразен опит за задържане на властта, който Тръмп насърчава, след като съдебните битки на президента за оспорване на изборните резултати се провалиха, включително и във Върховния съд, отбелязва Асошиейтед прес.

Завръщането на Тръмп във Вашингтон означава, че той ще пропусне бляскавото новогодишно парти, провеждано ежегодно в частния му клуб „Мар-а-Лаго“ в Палм бийч.

Нито Тръмп, нито Белият дом обясниха защо той е решил да скъси ваканцията си, която се очакваше да приключи утре.

Тръмп, придружен от съпругата си Мелания, пристигна в „Мар-а-Лаго“ късно вечерта на 23 декември и прекара почти цялата си ваканция в напразни опити да оспорва загубата си срещу Байдън на президентските избори. Част от тези опити са и усилията на президента да повлияе на конгресмените републиканци с цел те да оспорят изборите, когато Конгресът се събере на 6 януари да утвърди победата на Байдън в Избирателната колегия.

Част от конгресмените републиканци в контролираната от демократите Камара на представителите вече заявиха, че на 6 януари от името на Тръмп ще оспорят изборния резултат. Те се нуждаеха от поне един сенатор, който да се присъедини към тях, за да може да има гласувания по въпроса и в двете камари на Конгрес, и това стори Джош Холи.

Възраженията на републиканците обаче няма да попречат на встъпването в длъжност на 20 януари на Джо Байдън като президент на САЩ и на Камала Харис като вицепрезидент.

Източник БТА

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *