Турската инфлация се ускори повече от очакваното

Турската инфлация се ускори повече от очакваното през декември, движена от енергийните разходи и продължителното въздействие на слабата лира. Годишното средно увеличение на цените на дребно в страната достигна 14.6% от 14% през ноември, показват данните на турския статистически институт, цитирани от Reuters. За сравнение, анализаторите, анкетирани от Bloomberg, очакваха покачване до около 14.2%.

Месечното увеличение на цените е 1.25% през декември, надхвърляйки средната прогноза за 0.9% ръст в отделно проучване.

Слабата лира и бързият растеж на кредитирането, подкрепени от отрицателни реални лихвени проценти, поддържаха инфлацията двуцифрена през цялата година. Това принуди централната банка през октомври да повиши годишната си прогноза за инфлацията от 8.9% до 12.1%. Новият управител на банката Наджъ Агбал бързо повиши цената на заемите, за да спре поевтиняването на местната валута и да овладее цените.

Поскъпването на енергията се ускори до 5.64% от 4.28%, което показва въздействието на спада на лирата от миналата година, както и възстановяването на световните цени на петрола през последното тримесечие на годината.

След представянето на статистическите данни турската лира поскъпна с приблизително 1% и към 10:45 ч българско време 1 долар се търгуваше за 7.3569 лири.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *