Турската лира се срина до ново рекордно дъно

Турската лира се срина до ново рекордно дъно

Турската лира продължи да поевтинява и в понеделник – за осма поредна търговска сесия – и отслабна до рекордно ниско ниво спрямо долара, заради притеснението около геополитическото напрежение между Турция и Гърция и паричната политика на страната.

Към 17 ч българско време турската лира изгуби 1% от стойността си и 1 долар се търгуваше вече за 8.4312 лири. От началото на годината турската валута пък се обезцени с вече над 30%.

Само за последната седмица и половина лирата спадна със 7%, тъй като централната банка задържа без промяна основния лихвен процент, сривайки очакванията за затягане на паричната политика и повишаване на лихвата.

Обезценяването на валутата оттогава обаче е неконтролируемо, заради което очакванията за увеличение на лихвата растат. Според икономистите от Goldman Sachs, цитирани от Reuters, лихвата ще достигне дори 17% до края на годината при 10.25% в момента. Следващата среща на централната банка за решение относно лихвения процент е насрочена на 19 ноември.

Освен това, Турция може да попадне в неприятна ситуация при евентуална победа на Джо Байдън, кандидатът на демократите и лидер към момента, на президентските избори в САЩ във вторник. Турция може да бъде изправена пред налагането на санкции от САЩ заради тестването на руските ракети С-400 и от Европейския съюз заради спорове с Гърция, Кипър и Франция относно морските права. Санкциите могат да забавят възстановяването на икономиката от коронакризата. През миналия месец производственият сектор се е увеличил за пети пореден месец с рязко повишаване на поръчките и продукцията, показва бизнес проучване в понеделник.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *