Турският посланик у нас: В никакъв случай архитектурният облик на „Света София“ няма да се променя

„В никакъв случай архитектурният облик на „Св. София“ няма да се променя“, каза на пресконференция посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок.

Тя направи среща с медиите по повод четвъртата годишнина от осуетения опит за преврат в Турция. Осъзнаваме колко са ценни мозайките и иконите, които се намират в „Св. София“.

Ще се покаже цялата взискателност при опазването и съхраняването на храма, посочи посланик Секизкьок в отговор на въпрос, свързан с промяната на статута на храма „Света София“ в Истанбул от музей в джамия.

По думите на посланика, това по никакъв начин няма да повлияе на статута, който „Св. София“ заема в списъка на ЮНЕСКО, тъй като ще се вземат всички необходими мерки за опазването й. Предвидено е на 24 юли за първи път да бъде отворена за богослужение и необходимата подготовка за това се прави.

Мерките, които ще се предприемат, ще дадат възможност от една страна на туристите спокойно да посещават храма отново, както преди, а от друга страна за богомолците, които извършват петдневна молитва, ще бъдат осигурени необходимите условия, обясни турският дипломат.

Тя определи храма „Св. София“ в Истанбул като бисер, реликва – както за Турция, така и за целия свят. В продължение на 500 години той беше опазен с голямо внимание и старание.

Ако не бяхме показали това чувствително отношение към опазването на храма, може би към днешна дата той нямаше да е в това състояние, в което се намира, каза посланик Секизкьок. Тя добави, че осъзнават символичното историческо значение на този храм, на архитектурната ценност, която представлява.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *