Турция забранява електрическите тротинетки за младежи под 16 години

Турция забранява електрическите тротинетки за младежи под 16 години

Младежите, които са на възраст под 16 години няма да могат да карат електрически тротинетки от следващата година в Турция. За хората над 18 г. не се предвиждат ограничения за ползването на този вид превозни средства, докато за младежите между 16 и 18 г. ще се налага да имат книжка за мотоциклет.

Това предвиждат текстовете на нова разпоредба на Министерството на транспорта и инфраструктурата на Турция, която регламентира използването на електрически тротинетки. Новите правила се очаква да влязат в сила в началото на 2021 г.

Движението на електрически скутери по пешеходните зони и алеи ще бъде забранено. Използването на този тип превозни средства ще може да става само в специално обособените паркове за това. Въвежда се и ограничение за скоростта, с която могат да се движат скутерите – не повече от 50 километра в част.

 „Нашата основна цел е да създадем глобално конкурентни интелигентни транспортни системи. За това трябва да определим правилата, по които това може да се случи. Това е начинът, по който да продължим напред към устойчиво и екологично развитие“,каза министърът на транспорта и инфраструктурата Адил Караосманоглу, цитиран от HurriyetdailyNews.

Турските държавни железници (TCDD) ще формират система за отдаване под наем на скутери, наречена „fuf Çuf“, чрез която скутерът ще бъде на разположение на гарите, каза министърът. „Над три милиона жители карат скутери в Турция, като в момента 35 000 са активните скутери. Заради пандемията търсенето на алтернативен транспорт и тяхното присъствие в трафика се увеличи бързо “, добави министърът.

Хора, които ежедневно използват скутери, са наблюдавани в 13 от всички 81 провинции на страната, включително Истанбул, Измир и Анкара, показва статистика на министерството.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *