Турция изпраща още един сондажен кораб да търси газ в Черно море

Турция изпраща още един сондажен кораб да търси газ в Черно море

Турция възнамерява да изпрати втори сондажен кораб в Черно море, за да засили процеса на търсене на нови находища на природен газ. Това съобщава агенция Reuters, като се позовава на заявление на турския министър на енергетиката Фатих Донмез.

„Нашият сондажен кораб „Кануни“, чиято подготвителна работа продължава, ще започне сондаж в Черно море“, каза той.

„Кануни“ ще подкрепи сондажния кораб „Фатих“, който според турските власти е открил 320 милиарда кубически метра природен газ на около 100 морски мили северно от турското крайбрежие.

В момента Турция внася почти всички свои енергийни ресурси и всяко откриване на находища ще помогне за намаляване на дефицита на тези ресурси.

Анкара казва, че Турция може скоро да обяви откриването на нови находища в Черно и Средиземно море. Това трябва да се случи през октомври.

Тези слухове се разпространяват в местната преса, тъй като повече от една четвърт от дългосрочните договори за газ на Турция изтичат догодина. Това се отнася за вноса на газ по тръбопровода на руския „Газпром“ и азербайджанския SOCAR, както и сделката за втечнен природен газ с Нигерия.

Някои експерти вече предполагат, че раздутите слухове за турското „газово чудо“ може да се окажат блъф за оказване на натиск върху доставчиците на синьо гориво, за да се постигнат по-благоприятни условия.

Турция също така извършва проучвателни операции в Средиземно море, което доведе до конфронтация с Гърция и Кипър за притежаването на потенциални въглеводородни ресурси в района.

Източник: Агенция „Фокус“

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *