Търговците пускат повече оферти, от когато и да било, ето как да се възползвате

Търговците пускат повече оферти, от когато и да било, ето как да се възползвате

Кой не обича офертите? Но поради пандемията всички внимаваме за какво харчим. И защото сме толкова предпазливи, търговците стават все по-креативни и измислят нови и нови начини да ни разделят с парите ни. Много от тях използват онлайн кампании за да привлекат вниманието ни и предлагат невиждани досега цени. Макар и да трябва да сме внимателни с това, което си купуваме, не означава, че не трябва да си вземаме нищо, а ако знаем къде да търсим, със сигурност в текущата ситуация можем да открием изключително добри оферти.

 

Ето топ 5 начина, по които търговците предлагат най-добрите си оферти:

 

Приложения за отстъпки

Ако търсите място, което има всички най-добри оферти събрани на едно място, тогава приложенията ще са най-добрият инструмент за вас. Много от тях Ви насочват към отстъпки, налични в момента, някои предлагат обратно връщане на пари при покупки, направени чрез приложението, a други предлагат и двете.

 

Ibotta е едно от тези приложения. Неговата функция е насочена към намиране на най-добрите сделки въз основа на вашето местоположение. Той също така предлага съхранение на информация на карти за лоялност, така че автоматично ще можете да получавате допълнителни отстъпки и оферти.

 

За още по-голям избор от доставчици, приложението Honey има хиляди в своята база данни, включително ресторанти, туристически доставчици и магазини за дрехи. Подобно на Ibotta, Honey намира отстъпки и промоционални кодове, плюс това ви позволява да добавяте специални елементи към падащо меню за бъдещи спадове на цените.

 

Друг опция по-разпространена в България е grabo.bg. Там можете да откриете хиляди оферти на отстъпки достигащи до 70-80%.

 

Най-хубавото в ситуацията е, че тези страхотни приложения са на не повече от 2-3 клика разстояние, а понякога могат да ни спестят стотици, дори и хиляди левове.

 

Разпродажби

Една от най-старите и ефективни форми на маркетинг е класическата кампания за продажби. Ще разпознаете това от традиционните януарски и великденски периоди на разпродажби, както и от по-модерните Черен петък и Кибер понеделник.

 

Най-често можете просто да потърсите любимите си търговци и да видите какви оферти за разпродажба имат на своите уебсайтове, но за да ви спестят неприятностите при търсенето на всеки поотделно, някои уебсайтове ги събират на едно място за ваше удобство.

 

Money Saving Expert е известен уебсайт за консултанти в Обединеното кралство, който има страхотна секция за онлайн продажби, от която могат да се възползват клиенти от много страни. Останалата част от сайта е посветена на това да ви помогне да спестите пари за неща от сметки за ток и застраховки за пътуване, така че винаги си заслужава да ги разгледате.

 

Големите уебсайтове като Yahoo също предоставят редовно подобни списъци, като ви уведомяват за сумите, които можете да спестите, като кликнете върху връзките през техния сайт.

 

Безплатни gift карти

Gift картите, или т.нар. картите за подаръци са маркетингова стратегия използвана в много сектори. Даваш на клиента нещо безплатно за да се докосне до продукта, да опита и в последствие се надяваш, то да му допадне и той да стане редовен клиент. Типичен пример за това са компании като Нетфликс, които дават безплатен месец и след това започват автоматично да те таксуват или онлайн казино залите, които предлагат безплатен бонус без депозит и ти дават определена сума с която да залагаш безплатно. Съдейки по растежа и в двете индустрии, можем със сигурност да счетем, че тази стратегия е изключително печеливша. Друг ярък пример е Амазон. Те много често използват карти за подаръци вместо да връщат пари на клиенти или ако върнете използвани продукти като електроника Ви ги заменят за подаръчни карти за техния уебсайт. По този начин, успяват да запазят вас като клиенти и в последствие да си докарат огромни печалби. Не случайно са 4-тата компания по стойност в света, а главния им акционер и изпълнителен директор – Джеф Безос е най-богатия човек на планетата.

 

Програми за препоръки

Една от основните цели на всеки бизнес е да разшири клиентската си база, така че да си донесе повече продажби. Програмата за препоръчване на клиенти е изпитан начин за постигане на това: клиентите водят свои познати, приятели и близки и печелят фиксирана сума пари или процент за всеки, който се регистрира.

 

В момента компаниите, които се стремят да преодолеят несигурния икономически климат имат някои страхотни програми. Referral Candy събира актуализирани списъци с най-добрите подобни програми, включително информация за това как бихте могли да създадете своя собствена, ако трябва да стимулирате бизнеса си.

 

Това е доста умен начин за увеличаване на приходи, който носи стойност и за двете страни – продавач и купувач.

 

Бонус точки

Системите за награди, базирани на бонус точки, съществуват от години, и типичен пример за тях са супермаркетите и авиокомпаниите, които дават редовни отстъпки на своите клиенти. Но тази система стана толкова популярна, че вече почти няма сфера в която да не се среща.

 

Уебсайтове като The Points Guy са посветени на намирането на най-добрите кредитни карти, които дават точки за всяка покупка, направена от тях. И тези точки не са за подценяване. Ако пазарувате редовно, те могат да се натрупат доста сериозни и да Ви донесат огромни отстъпки и понякога дори безплатни пътувания или предметни награди.

 

Типичен пример за България са супермаркети като Кауфланд и Метро, в които можете да трупате точки и в последствие да си вземете нещо на огромна отстъпка.

 

Ако в момента имате доста тесни бюджети и имате нужда да сте много разумни със средствата си, определено си заслужава да прегледате уебсайтовете на основните марки и магазини от които пазарувате и да се възползвате от техните програми. В началото може да Ви се сторят като жълти стотинки, но в рамките на година, това може да означава спестени хиляди левове.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *