Унгария гласува за прекратяване на юридическото признаване на трансджендърите

Унгария гласува за прекратяване на юридическото признаване на трансджендърите

В хода на революционен вот, който привлече международното внимание, Унгария се възползва от пандемията от коронавируса, за да сложи край на юридирческото признание на трансджендърите. Сега по закон трансджендърите в тази страна не могат да променят пола си в документите за самоличност, пише американското издание National File, цитирано от Агенция „Фокус“.

До радикалните реформи под вида на борба с епидемията доведе противоречивата точка номер 33. Международните правозащитни групи вече осъдиха това решение. Представител на движението за правата на човека Amnesty International в Унгария Кристина Тамаш-Шарой заяви:

„Това решение връща Унгария в Средновековието и нарушава правата на транссексуалните хора и интерсексуалните. Това не само ще ги дискриминира допълнително, но и ще увеличи нетърпимостта и враждебността, с които се сблъсква LGBTI общността в тази страна.

Изключително важно е комисарят по правата на човека в Унгария спешно да поиска преглед на този член от закона в Конституционния съд. Ужасяващите разпоредби на този закон трябва да бъдат отменени. Половата идентичност на всеки трябва да бъде юридически призната и на всички трябва да бъде позволено законно да променят името и пола си във всички официални документи“.

Както беше съобщено по-рано, в националния регистър и документи за идентификация, вместо опцията „пол“, ще бъде достъпна само опцията „пол, определен при раждане“. Изменението прави невъзможно промяната му през целия живот.

Обяснение на изменението вече е публикувано в Human Rights Watch:

„Предложеното изменение в Закона за регистрацията ще включва изясняване на думата „nem“, което на унгарски може да означава както „пол“, така и „полова идентичност“, за да се посочи конкретно полът при раждане („szuletei nem“) като „биологичен, определен въз основа на първични сексуални характеристики и хромозоми“. Според изменението, след като това бъде фиксирано законово, полът не може да бъде променен.

Изменението, признато като атака срещу уязвима малцинствена група, се случи на фона на пандемията от коронавирус. Вместо да се съсредоточи върху защитата на общественото здраве, правителството използва кризата и извънредната ситуация като оправдание за завземане на неограничена власт.

Поправката, която също има за цел да се бори с дезинформацията около Covid-19, усложнява ответните мерки от страна на LGBTI. Това вече предизвика критики от международната общност“.

Според Forbes 134 депутати са гласували за решението, 56 – против. Поправката предполага, че „не е възможно напълно да се промени биологичния пол“ и следователно е необходимо на законодателно ниво да се определи забраната в регистъра на актовете за гражданско състояние.

Освен това Унгария е известна със забраната си за учаване на „джендър науки“ в университетите.

Освен това неолибералите осъждат семейната политика на Унгария, която насърчава естественото увеличаване на плодовитостта чрез стимулиране на многодетни семейства във време, когато други западни страни разчитат на имиграцията от третия свят.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *