Управляващи и опозиция в Черна гора с почти равен резултат от вота в неделя

Управляващи и опозиция в Черна гора с почти равен резултат от вота в неделя

Прозападната Демократическа партия на социалистите на президента на Черна гора Мило Джуканович печели с малка преднина провелите се вчера парламентарни избори, сочат прогнозните резултати. Ако опозиционните проруски и просръбски сили се обединят, Джуканович, който управлява страната три десетилетия, може да изгуби властта, предава БНР.

Въз основа на 100 процента преброени бюлетини от извадка от избирателни секции Центърът за мониторинг на изборите прогнозира, че Демократическата партия на социалистите получава 34,8 процента от гласовете или 30 депутатски места. Алиансът между просръбските партии За бъдещето на Черна гора печели 32,7% от вота или 27 места в 81-местния парламент. Нито една от двете формации не може да събере необходимите 41 депутата, за да управлява самостоятелно.

В изборната нощ Мило Джуканович обяви:

„Такъв резултат означава, че Демократическата партия на социалистите е най-силната партия в Черна гора на тези избори – не само по брой гласове, но и по брой мандати.“

Привържениците на опозицията ликуваха по улиците на страната, а лидерът на алианса Бъдеще за Черна гора – Здравко Кривокапич обяви победа:

„Народе на Черна гора, свободата дойде! Добри неща се случват на тези, които чакат. След 31 години абсолютна власт, това трябваше да се случи“.

Ако просръбската опозиция се обедини с още две по-малки опозиционни групи, това може да сложи край на доминацията на Мило Джуканович на черногорската политическа сцена. Той беше 4 мандата премиер, а сега кара втори като президент и не е изправен пред избори преди 2023 г.

Позициите му за първи път бяха разклатени заради спорен закон за религиите, който според Сръбската православна църква ѝ отнема имоти.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *