Франция направи крачка, която може да разпали пожар със САЩ

Френските данъчни власти удържаха на думата си и вече са поискали от технологичните гиганти да започнат да си плащат дигиталния данък. Компании като Facebook и Amazon са получили официални съобщения за това през изминалите дни, съобщават световните медии, позовавайки се на служители от администрацията в Париж.

Дигиталният данък стана повод за раздор между САЩ и Франция. Правителството на Еманюел Макрон го лансира, след като такъв не бе приет на ниво Европейски съюз. Стъпката обаче вбеси Вашингтон и администрацията на Доналд Тръмп заплаши с ответни мита за вноса на френски стоки. Задълбочаването на конфликта бе стопирано временно с договорката да се потърси решение на глобално ниво, като Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се зае да изготви проект за международна данъчна реформа. Преговорите обаче навлязоха в задънена улица заради отказа от компромиси на САЩ.

Междувременно Франция бе заявила, че ако споразумението не бъде придвижено напред в рамките на една година, страната все пак ще започне да прилага националния дигитален данък.

Вашингтон настоява, че събирането на налога е пример за нелоялна практика, тъй като в голяма степен засяга предимно американски компании. Стъпката заплашва да възобнови
трансатлантическото търговско напрежение и да предизвика нови мита за Европа седмици преди встъпването в длъжност на Джо Байдън, пише Financial Times.

Очаква се САЩ да наложи 25% мита за френски чанти и гримове на стойност 1.3 млрд. долара. По-рано Вашингтон се закани да удари и вноса на шампанско и сирена със 100-процентови тарифи.

Франция не е единствената, решила да въведе собствен национален данък върху дигиталните услуги. Италия и Австрия са сред другите такива. Самата Европейска комисия също планира да придвижи идеята поне на общностно ниво, особено сега на фона на иконимическата криза.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *