Франция обеща да спаси малките търговски обекти

Франция обеща да спаси малките търговски обекти

Френското правителство обеща да защити любимите на нацията независими магазини, които се страхуват, че няма да преживеят втория локдаун – особено при конкуренцията на гиганти като Amazon, пише Reuters.

Подобно на други европейски държави, страдащи от разпространението на коронавируса, Франция влезе във втора блокада, което включва затваряне на несъществени магазини за поне 15 дни.

Последните френски ограничения срещнаха спорадична съпротива. Кметовете на около 50 градове внесоха местни укази, позволяващи магазините да останат отворени, като дори кметът на Париж Ан Идалго каза, че ще направи същото за книжарниците.

Финансовият министър Бруно льо Мер заяви в неделя, че подобни действия са безотговорни и представляват риск за здравето, но обеща около 100 млн. евро, за да помогне на малкия бизнес да изгради онлайн операции.

„Не може да се твърди, че Amazon, да кажем, се очертава като големият победител в тази криза за сметка на местните магазини“, заяви Льо Мер пред BFM TV. Той каза още, че правителството обмисля да настоява да се блокират пътеките в супермаркетите, предназначени за несъществени стоки, като играчки.

Amazon заяви в събота, че оттегля рекламата за отстъпки във Франция преди Черния петък, след като правителството заяви, че това е неподходящо, когато други търговци страдат.

Някои малки фирми, включително много продавачи на книги във Франция, експериментират с нови начини да останат отворени.

Една от жертвите на COVID-19 е известната парижка книжарница на английски език „Шекспир и Ко“, която призовава клиентите да правят онлайн поръчки и да взимат книги от вратата си.

Междувременно френски писатели, литературни дейци и издатели пуснаха онлайн петиции с молба към правителството да остави книжарниците отворени.

Организаторите на престижната литературна награда Prix Goncourt заявиха миналата седмица, че няма да обявят победител за тази година, както е планирано на 10 ноември, ако книжарниците бъдат затворени.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *