Франция отбеляза националния си празник с церемония в чест на борещите се с коронавируса

Франция отбеляза националния си празник с церемония в чест на борещите се с коронавируса

Традиционният военен парад на „Шанз Елизе“ за националния празник на Франция на 14 юли тази година отстъпи място на по-скромен парад на парижкия площад „Конкорд“. Той бе организиран, за да се отдаде дължимото на мобилизирането на въоръжените сили и медиците срещу пандемия, предаде Франс прес и отбеляза, че подобна промяна в тържествата за националния празник се случва за пръв път от 1945 година.

Тази година празненствата по повод националния празник започнаха с отдаване на почит на генерал Шарл де Гол, чиято памет се почита тази година заради три кръгли юбилея: 130 години от рождението, 50 години от смъртта му и 80 от призива за съпротива, отправен на 18 юни 1940 година, предаде БТА.

Пред трибуните на площад „Конкорд“ под облачното небе бяха събрани около 2000 войници – наполовина на обичайното. На парада бяха поканени представители на Австрия, Германия, Люксембург и Швейцария, за да се изкаже благодарност на тези европейски страни, които отвориха болниците си, приемайки 161 френски пациенти в критично състояние.

На церемонията тази година нямаше танкова колона, но имаше въздушен парад, започващ с емблематичната „опашка“ от син, бял и червен пушек на френската група за въздушни демонстрации. Трима медици бяха качени на борда на използваните от групата самолети „Алфа Джет“.

На днешните тържества бяха отбелязани заслугите на многото военни части, които се включиха в борбата с коронавируса. Специално място беше отделено на военните медици. Отчетен беше и приносът на цивилните. Поканени бяха 2500 французи, 1400 от които преживяха епидемията на първа линия – медици, семейства на медици, станали жертви на COVID-19, продавачи в магазини, погребални агенти, полицаи, жандарми и пожарникари и работниците във фабриките, произвеждащи защитни маски или тестове за откриване на болестта. 

Макрон обаче ще спази традицията за телевизионно обръщение към нацията, за да представи на французите плана за възстановяване.

„На този 14 юли искам, заедно с всички французи и с армията, да отдам почит на медиците и служители от всички сфери, които позволиха на обществения, социален и икономически живот да продължи“, заяви Еманюел Макрон в послание, публикувано тази сутрин.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *