Френските ски курорти са пред катастрофа

Собствениците на фирми във френския ски курорт Шамони отчитат сериозен спад при печалбите вследствие на локдауна, предизвикан от COVID-19. Те се притесняват, че няма да успеят да посрещнат скиори преди сезонът да е приключил и снегът да се е стопил. Операторите все още не са пуснали лифтовете и ски влековете заради пандемията, а сезонът вече започна.

Първоначално френското правителство им даде надежда, че на 7 януари това ще може да се случи, но миналата седмица властите излязоха със становище, че курортите остават затворени поради високия брой новозаразени. Сега се очаква около 20 януари да се появи решение за това дали малко преди края на сезона курортите все пак ще могат да посрещнат скиори.

Ако останем затворени до края на сезона, това ще ни струва няколко милиарда евро“, казва Матьо Дешаван, председател и главен изпълнителен директор на Compagnie du Mont-Blanc, която управлява кабинкови лифтове в региона.

„Икономическото въздействие ще бъде катастрофално“, казва още той, цитиран от Reuters.

През уикенда по склоновете над Шамони няколко ски ентусиасти направиха всичко възможно, за да се насладят на планината. Имаше хора, които поеха по склоновете просто на разходка, други се пързаляха със шейни. Но улиците на Шамони бяха необичайно тихи.

Ресторантът Le Serac, който се намира в курорта и има възможност за работа единствено чрез доставки по домовете, казва, че в момента успява да генерира около 10% от нормалните си приходи. „Това е катастрофа. Не виждаме нещата да се подобряват“, казват от заведението.

Въпреки че френското правителство предостави финансова помощ за бизнеса, тя не покрива всички загуби. Собственикът на магазин за ски оборудване Дейвид Пот казва, че той и неговите партньори са загубили половината от приходите си от началото на пандемията. Той е на мнение, че карането на ски не излага хората на толкова голям риск от заразяване. „Няма логика в начина, по който правителството взима решенията“, казва той, като уточнява, че мерките срещу ски курортите са репресивни.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *