Френско списание с расистка обида към чернокожа депутатка

Френско списание с расистка обида към чернокожа депутатка

Вълна от възмутени реакции последва във Франция след послание, определено като расистко, към чернокожа депутатка в крайнодясното издание „Вальор актюел“.

„Апология на расизма“, „оскърбително и недопустимо“ – почти цялата френска политическа класа реагира в подкрепа на чернокожата депутатка от радикалната левица Даниел Обоно. На страниците на изданието „Вальор Актюел“ тя е нарисувана като робиня, във вериги и с нашийник, под заглавието „Даниел Обоно по време на робството“. Текстът е част от летен политически фейлетон, чиито герои пътуват през времето. 

Пред БФМТВ депутатката заяви, че публикацията обижда нея, семейството и предците ѝ.

Президентът Еманюел Макрон, който преди година даде интервю за същото издание, я увери по телефона в пълната си подкрепа и осъди расизма. Последваха го премиерът Жан Кастекс, председателят на Националното събрание, вътрешният и правосъдният министър.

„Крайната десница, нагла, тъпа и жестока, с една дума, вярна на себе си –  пише в Туитър крайнолевият лидер Жан-Люк Меланшон.

Според редакцията на „Вальор Актюел“, която поднесе извинения, фейлетонът набляга, че сред отговорните за робството има и африканци.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *