Христо Монов: Освобождавайки Полфрийман, съставът на САС извърши престъпление срещу държавността

Христо Монов: Освобождавайки Полфрийман, съставът на САС извърши престъпление срещу държавността

Съставът на Софийския апелативен съд със своето решение да освободи предсрочно Джок Полфрийман подрони справедливостта и извърши престъпление срещу българската държавност. Това каза на пресконференция бащата на убития от австралиеца през 2007 Андрей Монов – Христо Монов, предаде Дарикнюз.

Повод за това стана решението на Върховният касационен съд /ВКС/ да остави без разглеждане искането на главния прокурор за възобновяване на делото пред САС за убийството на Андрей Монов.

Полфрийман трябваше да лежи в затвора с 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. в центъра на София, но съдийски състав, председателстван от шефа на САС Калин Калпакчиев, го освободи предсрочно през миналия октомври – с около 7 години преди крайното изтърпяване на присъдата. Аргументът на тримата съдии беше, че затворникът се е поправил и научил български език. От ръководството на затвора изказаха обратното становище, че осъденият ни най-малко не се е поправил, но и е направил нарушения през годините зад решетките.

Днес Христо Монов отново настоя за оставката на съдийския състав, председателстван от шефа на САС Калин Калпакчиев. По адрес на шефа на ВКС – Лозан Панов, той отбеляза, че колкото по-бързо напусне поста си, толкова по-добре.

„С това си определение съставът – Калпакчиев, Иванова, Магдалинчева, подрони, поради своите зависимости, устоите на държавата- справедливостта, и така извърши престъпление срещу българската държавност“, посочи той.

„Настоявам от първия ден за оставка на този състав. При Лозан Панов – там нещата са доста по-дълбоки. Има една група хора, които се явяват представители на т. нар. глобализъм, неолиберализъм. Лозан Панов е типичният представител на това овладяването на държавността от чужди на България интереси. Една институция подменя друга, подобни хора могат да ви отнемат собственост, да заличават политически субекти… А и този вой срещу прокуратурата, защото тя много им пречи. Само 5 мин. след акта на ВКС във фейсбук убиецът на сина ми искаше оставката на предишния главен прокурор. Те не спират, когато им дадеш малко, искат още и всичко е под един много благовиден предлог – защита на правата на човека. Като защитавате правата на човека, защо пускате опасни за хората…“, запита Христо Монов.

„Лозан Панов е особен случай, разрушава подмолно именно доверието в съдебната власт, да снимаш чалга клип с това съдържание в Съдебната палата, която е символ на спаведливостта… Колкото по-рано този човек напусне този пост, толкова по-добре за всички“, продължи той.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *