Хърватия е отворила неофициално границите за туристи преди 4 дни

Хърватия е отворила неофициално границите за туристи преди 4 дни

Хърватия е отворила неформално границите си за туристи преди 4 дни, пише загребският Jutarnji list, като припомня, че министърът на вътрешните работи на страната Давор Божинкович е обявил, че в сряда ще се вземе решение за туризма на ниво Европейски съюз.

Ежедневникът пише, че това е било обявено вчера, когато Божинкович потвърдил на редовна пресконференция в Щаба на гражданската защита, че хората, доказали на границата, че са резервирали туристическо настаняване в Хърватия, всъщност са влезли в страната без никакви проблеми.

Изданието отбелязва, че формално и юридически това противоречи на препоръките на Хърватския институт за обществено здраве от 9 май, които предвиждат, че чужденците могат да преминат хърватската граница само в три строго определени ситуации, когато имат недвижими имоти или плавателен съд в Хърватия, ако идват на погребение или са в страната за бизнес.

Jutarnji, позовавайки се на неофициални източници, посочва, че туристите са в категорията на икономическия интерес и въпреки че това не е изрично посочено никъде, те реално могат да влязат в страната.

Източник: Агенция „Фокус“

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *