Хърватско издание: Болезнен разрив между Вучич и Путин

Хърватско издание: Болезнен разрив между Вучич и Путин

Ако можем да вярваме на сръбския министър на отбраната Александър Вулин, Белград, под натиска на Европейския съюз, ще се оттегли за шест месеца от всички военни учения със своите източни и западни партньори: НАТО, Русия, Китай и Европейския съюз. Вулин обаче се изрази не съвсем ясно, когато трябваше да обясни за какъв натиск става въпрос. Той каза само, че Сърбия, която е кандидат за членство в Европейския съюз, но в същото време запазва военния неутралитет, се е оказала под „голям и незаслужен натиск от ЕС“.

Според Вулин това е следствие от истерия, която влияе на политическите решения и стремежите на големите и влиятелни държави. Вулин твърди, че на Сърбия е даден ултиматум да се откаже от планираните учения в Беларус, тъй като в противен случай европейското бъдеще на Сърбия ще бъде застрашено и ще последва допълнителен натиск върху сръбския народ в Косово и Сърбия, пише хърватското издание Vecernji list.

Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.

Външнополитически хаос

В същото време е ясно, че Вулин не е казал цялата истина за причините, които са накарали Сърбия да се откаже от ученията под символичното име „Славянско братство 2020“, които се провеждат всяка година и в които по традиция участват Русия, Сърбия и Беларус. Освен това Сърбия се отказа от ученията само 24 часа преди да започнат, въпреки че сръбските войници, които трябваше да участват в ученията, вече са в Беларус. Оттеглянето на Сърбия от военни учения с Русия и Беларус несъмнено е друг пример за внезапно охлаждане в отношенията между Белград и Москва. Трябва да се отбележи, че охлаждането започна много преди скорошното подписване на споразумението от Вашингтон между Сърбия и Косово в Белия дом. Това събитие обаче, разбира се, ускори охлаждането.

Вследствие на Вашингтонския договор десетилетната тактика на Сърбия за присъединяване към Европейския съюз, като същевременно поддържа тесни и съюзнически отношения с Москва и Пекин, стана още по-сложна с включването в нея на САЩ и дори Израел. Какъв външнополитически хаос царува се вижда ясно от сегашния обрат с ученията в Беларус. Сърбия поддържаше много близки отношения с белоруския режим, който не признава Косово. Но наскоро Сърбия подкрепи декларацията на Европейския съюз относно съдбата на режима в Беларус, която изненада сръбската общественост. Ако сега Сърбия участва в учения с Беларус и Русия, тя ще изпрати обратното послание, като по този начин подкрепи действията на режима на Лукашенко, който се опитва да потуши продължаващите протести със сила и масови арести.

Освен това ученията се провеждат директно на полската граница, тоест на самата граница на Европейския съюз и НАТО. А Сърбия преди няколко дни, под патронажа на Тръмп, подписа споразумение за нормализиране на икономическите отношения с Косово, обещавайки да диверсифицира своите енергийни източници. На практика това означава, че ще купува не само руски газ, но и скъп американски втечнен природен газ, което вероятно е разгневило Кремъл още повече. Това е единственият начин да се обясни крайно необичайният и недипломатичен публичен коментар на представителя на руското външно министерство Мария Захарова за Вучич. Снимката, на която той смирено седи в Белия дом пред Тръмп, тя сравнява с известната сцена от филма „Първичен инстинкт“. Повече от откровено послание, което свидетелства за дълбочината на разделението между Белград и Москва, въпреки че по-късно Захарова каза, че думите й са били изтълкувани погрешно.

Ситуацията, в която се озова Белград, се усложнява от това, че успоредно с руските удари върху него падат удари от другата страна. Първоначално съветникът на Вучич Сузана Василевич обяви, че решението за преместване на сръбското посолство от Тел Авив в Ерусалим не е окончателно и всичко ще зависи от линията на Израел към Косово. Тогава ръководителят на сръбското външно министерство Ивица Дачич заяви, че преместването на посолството е „в процес на обсъждане“. Всичко това беше интерпретирано като опит на Белград да се откаже от задълженията си и скоро в „Туитър“ се появи презрителен пост на специалния пратеник на Тръмп за диалога между Сърбия и Косово Ричард Гренел.

„Казват, че сръбското правителство дава заден ход след обявлението на министъра на външните работи. LOL (Смея се на висок глас)“, написа Гренел, използвайки абревиатурата в социалните мрежи за смях, давайки ясен сигнал на Белград, че няма връщане назад след подписа на Вучич.

Източник „Фокус“
Превод: Иван Христов

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *