Цвета Караянчева остава председател на парламента

Цвета Караянчева остава председател на парламента

Цвета Караянчева: Моята чест не е функция на оценката на опозицията

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП и ДПС за оставка на Цвета Караянчева като председател на парламента. Решението бе взето със 126 гласа „за“, а  97 бяха „против“.

„Моята чест не е функция на вашата оценка“, посочи в изказването си пред Народното събрание председателят на парламента Цвета Караянчева по време на дебата.

По думите й депутатите от БСП и ДПС известно време са имитирали цивилизованост, след като записи с гласа на премиера са станали публично достояние.

„Признавам, че имаше моменти, когато на самата мен ми се искаше да изчезна. Направо да скоча от някоя канара от Родопите, както и няколко месеца по-рано, когато по мой адрес се изсипаха лъжи след катастрофата, в която пострадах. Трудно е да си жена в политиката, както вероятно добре знаете. Именно защото сме жени, намираме понякога неподозирана сила да продължим“, изтъкна Караянчева. Тя разобличи хода на опозицията с искането на оставката й, като посочи, че целта не е тя, нито поста председател на Народното събрание, а целта на БСП и ДПС е атака срещу законно избраната коалиция от властта.

„Забравяте обаче, че тази власт е спечелена на избори с вота на българските граждани, не с метежи и преврати, не с пазарлъци и принуда, не договорена на тъмно по кулоари, моята чест не е функция на вашата оценка“, коментира от трибуната Караянчева.

Тя отново настоя, че трябва да се прави разлика между институционално говорене и партийно, както и това във „Фейсбук“. Караянчева припомни, че от преместването на депутатите в новата сграда до нея са изпратени две петиции от медиите.

„Реших темата да бъде обсъдена на председателски съвет. 2 октомври свиках извънреден председателски съвет, на който направих предложение да освободим достъпа на медиите до цялата зала. Присъстващите колеги дадоха първоначално мнение. Някои казаха, че отварянето на клуба е достатъчно добро решение, но все пак трябва да се консултират с парламентарните групи“, посочи председателят на парламента. Тя изтъкна, че представител на БСП не е присъствал на този председателски съвет.

„Лично поканих Свиленски и Зарков, за да ги запозная с предложението. Пратих официални писма до всички парламентарни групи с молба за отговор в срок – „Моля, ако имате възражения и нови предложения, свързани с места за достъп и условията на работа на представителите на медиите в НС, да ги изпратите писмено в срок до 8.30 на 7 октомври 2020 г. до началото на председателския съвет“. До момента нямам отговор от групата на БСП. Това мълчаливо съгласие ли е или мълчалив отказ. От залата сме за прозрачността, но тайно се надяваме да не се случи“, разтълкува позицията на БСП Караянчева.  


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *