Част от коронамерките в България отпадат днес

На фона на силно намалелите положителни проби за коронавирус през последните десетина дни, водени от изключително малкото тестове, част от коронамерките в България отпадат от днес. Правителството взе решение да отвори детските градини, както и училищата за ученици от 1-ви до 4-ти клас. Родителите все пак могат да задържат децата си вкъщи, но за това трябва да подадат заявление за обучение в електронна среда от разстояние. По данни на образователното министерство това са направили 704 родители.

Обсъждат се и варианти за връщане на по-големите ученици в клас.

В последния ден на миналата година здравният министър проф. Костадин Ангелов обеща на премиера Бойко Борисов, че още мерки може да бъдат отпуснати преди сега определения срок на тяхното действие – 31 януари. Той заяви, че има отчетлив резултат от въведените в края на ноември мерки срещу коронавируса и това го обнадеждава, че те могат да бъдат разхлабени.

Данните от Единната информационна система за вчера показаха, че новите случаи с COVID-19 в България са едва 171 при направени само 2660 теста. По-голям е броят на установените случаи чрез бърз тест за антигени (99), отколкото чрез PCR тест (72). Смъртните случаи са 34, а излекуваните са 944 за изминалите 24 часа. В болници се лекуват 4689 души, от които 453 в интензивни отделения.

На фона на това повечето държави в Западна Европа вече заявиха, че ситуацията при тях не само не предполага разхлабване на мерките, но ще има и нови. Такава е ситуацията в Германия и Великобритания.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *