Черна гора отчита рекордна активност на парламентарния вот

Черна гора отчита рекордна активност на парламентарния вот

Приблизително 35% от гражданите на Черна гора са гласували на парламентарните избори за четири часа от началото на изборния ден. Това е своеобразен рекорд спрямо вота през 2016 г., съобщиха от Центъра за мониторинг и изследвания.

„На парламентарните избори, проведени през 2016 г., избирателната активност до 11:00 часа беше 20,7%, което е с 14,7% по-малко от днешната избирателна активност“, коментира PR координаторът на Центъра Мая Белич, цитирана от БГНЕС.

Центърът за демократичен преход, – неправителствена организация, изчисли броя на гласувалите през първия час на два пъти повече от регистрираните гласоподаватели през 2016 г. Изборният ден ще приключи точно в 20:00 ч. Около 540 000 души имат право да гласуват.

Това са петите парламентарни избори в Черна гора. В изборите участват 11 листи. Основни конкуренти са управляващата, ориентирана към ЕС Демократическа партия на социалистите и алиансът на предимно просръбските партии, наречен „За бъдещето на Черна гора“.

Анализаторите не очакват нито една от партиите да спечели мнозинство.

Вотът, белязан от дебати за националната идентичност, религиозните ценности и пандемията от коронавирус, ще реши дали лидерът на Демократическата партия на социалистите Мило Джуканович ще продължи да управлява страната още 4 години след три десетилетия на власт. Както и при предишни парламентарни избори, Джуканович обещава нови инвестиции и европейска интеграция, докато опозиционните партии предупреждават за корупция и политическо влияние върху всички институции.

Основното разделение между управляващите и опозицията са лошите отношение на властта със Сръбската православна църква в Черна гора. Спорен закон за религиите, приет през декември, който според Сръбската православна църква в страната й отнема имоти, предизвика протести на духовници и техни привърженици.

В четвъртък Джуканович обяви, че Сръбската православна църква и опозицията подкопават държавността на Черна гора, а сръбските духовници получават основно политическа подкрепа от опозиционния просръбски Алианс за бъдеще на Черна гора, ръководен от университетския професор Здравко Кривокапич. Част от този алианс е и основната опозиционна партия –  Демократичен фронт – който е против членството на Черна гора в НАТО и е за по-близки връзки с Русия. По-рано тази седмица Кривокапич заяви, че защитава черногорската мултиетническа култура и православните традиции.

Вотът днес се провежда със специални мерки срещу коронавируса и се очакваше да има ниска избирателна активност.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *