Чешки милиардер е неизвестният инвеститор в ПИБ

Чешки милиардер е неизвестният инвеститор в ПИБ

Чешкият милиардер Карел Комарек е неизвестният частен инвеститор, придобил една трета от новоемитираните акции на Първа инвестиционна банка. Това той е направил чрез семейната си фондация Valea Foundation.

Той е един от най-богатите чехи с около 3.6 млрд. долара лично богатство според класациите на Forbes.

Чрез своя холдинг KKCG той е собственик на най-голямата бетинг компания в региона Sazka.

В ПИБ обаче той влиза чрез семейната си фондация Valea, регистрирана в Лихтенщайн. За финализирането на увеличението беше съобщено от самата Първа инвестиционна банка, според която парите вече са преведени и новите акции са заплатени, като така тя набира 195.424 млн. лв.

От финансовата институция съобщиха, че днес финансовата операция е приключила. „Първа инвестиционна банка успешно увеличи капитала си. Днес инвеститорите заплатиха акциите по новата емисия ценни книжа. Новите акционери на банката са Българска банка за развитие (ББР) с 18,35% и Valea Foundation със 7.87%“, гласи съобщението.

Така към 2 юли ПИБ увеличава своя основен капитал със 195 424 000 лв. Към 16,30 часа акциите на банката на БФБ поевтиняха с 1,55% до 2,540 лева за акция.

От съобщението на ПИБ става ясно, че нито един от настоящите акционери не е участвал в увеличението и финално то е записано от само двама нови инвеститора. Държавната ББР ще плати над 136 млн. лв. и ще придобие 18.35%, а фондацията на Комарек – 7.87%. Неизползвани ще останат 2.5 млн. права, които бяха купени от ББР.

Съотношението не е случайно – по този начин ББР придобива 69.98% от новите акции, а частният инвеститор малко над 30%. Това е с цел да се обоснове пред Европейската комисия, че сделката е пазарна и да може да се счита, че няма оказана държавна помощ.

Както вече е известно ББР получи с правителствено решение 140 млн. лв., за да придобие близо 70% от емитираните нови акции на ПИБ на обща стойност 200 млн. лв. Те бяха емитирани на цена 5 лв. на акция, което двойно повече от цената, на която се търгуват старите акции на банката. Увеличаването на капитала на ПИБ бе обявено от правителството като отпадане на последната пречка пред България за влизане в чакалнята на еврозоната. До това се стигна, след като през миналата година при стрес-тестовете на ЕЦБ установи капиталов недостиг в банката.

Другият инвеститор – Valea Foundation, е семейна фондация на Карел Комарек с инвестиции в Европа и САЩ. Името му изплува преди десетина дни, когато бившият хазартен бос Васил Божков съобщи, че водещата европейска компания в хазартния бизнес Sazka е искала да придобие 51% в компанията му „Национална лотария“. По думите на Божков сделката се е провалила, защото инвеститорът е бил прогонен от премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. От Sazka Group потвърдиха, че действително са имали интерес към бизнеса на Божков.

„Това е нашата първа портфейлна инвестиция в България. България е перспективна и бързо развиваща се страна – член на Европейския съюз. Fibank, водеща частна банка с български капитал, има огромен потенциал за растеж и по-нататъшна експанзия на продукти и услуги в банковия сектор“, посочва Пол Шмид, член на борда на Valea Foundation, цитиран от investor.bg.

Чехът Карел Комарек е един от водещите бизнес предприемачи в Централна Европа, съобщава investor.bg. От декември 2017 г. той също така е съпредседател на Комитета по изкуства към Центъра за сценични изкуства „Джон Ф. Кенеди“ в столицата на САЩ – Вашингтон.

Списание Forbes оценява състоянието му на 3,6 млрд. долара. Карел Комарек започва бизнеса си с нефт и газ в Чехия през 90-те години, веднага след нежната революция.

През 2010 г. спира да прави бизнес с баща си и сестра си, за да ръководи собствена инвестиционна група. KKCG инвестира в развлекателната индустрия, информационни технологии, недвижими имоти и биомедицина.

Комарек сформира групата Sazka през 2016 г. и бързо става най-големият собственик на лотария в Европа.

Негови фирми оперират в 18 европейски държави, като са в разнообразни сектори.

Комарек е женен и има четири деца, като въпреки че бизнесът му продължава да е съсредоточен най-вече в Чехия, той живее заедно със семейството си в Швейцария. 

Финализирането на капитализирането на ПИБ беше последно условие от поетите от България ангажименти по пътя й към ERM II и банковия съюз. Сега след седмица предстои ЕЦБ да прецени доколко всичко е изпълнено и дали е готова да влезе в тясно сътрудничество с БНБ.

Правителствените заявки продължават да са за твърдо намерение България заедно с Хърватия да влезе в ERM II още през юли. За целта е нужно одобрение от ЕЦБ и на всички страни членки на еврозоната плюс Дания.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *