Швеция забрани 5G оборудването на Huawei и ZTE

Швеция забрани 5G оборудването на Huawei и ZTE

Във вторник шведският регулатор забрани използването на телекомуникационно оборудване от китайските компании Huawei и ZTE в своята 5G мрежа. Това се случва точно преди търга за спектъра, насрочен за следващия месец.

Шведският пощенски и телекомуникационен орган (PTS) обяви, че определянето на условията за лиценз е последвано от оценка на шведските въоръжени сили и шведската служба за сигурност.

Европейските правителства преразглеждат ролята на китайските компании в изграждането на техните мрежи след натиск от Съединените щати. Позицията на Вашингтон е, че те представляват заплаха за сигурността, тъй като, наред с други опасения, китайските компании и граждани по закон трябва да помагат на държавата в събирането на разузнавателни данни.

Обединеното кралство през юли разпореди оборудването на Huawei да бъде напълно изчистено от британската 5G мрежа до 2027 г., ставайки една от първите европейски държави, които направиха това.

Huawei и ZTE не коментираха веднага при искане на коментар от страна Reuters за решението на Швеция.

PTS заяви, че компаниите, участващи в търга, трябва да премахнат съоръженията на двете китайски компании от съществуващите централни функции до 1 януари 2025 г.

Регулаторът определи централните функции като оборудване, използвано за изграждане на мрежата за радиодостъп, преносната мрежа, основната мрежа и обслужването и поддръжката на мрежата.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *