Шефът на отдел наркотици в ГДПОБ Цветан Панков хванат с белязани 5 000 лева

Структурни и кадрови промени предстоят в ГДБОП. Това стана ясно от изказване на вътрешния министър по повод задържането на двама висши служители на службата, които опънали чадър над наркогрупи.

Белизниците заключили снощи китките на Кирил Ванков и Цветан Панков в момент, в който им е била предадена голяма парична сума. 

Кирил Ванков е шеф Отдел „Наркотици“, а

Цветан Панков – началник на сектор „Борба с разпространението“.

Има и още един задръжан служител на МВР.

Това съобщиха на съвместен брифинг главният прокурор Иван Гешев и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

По думите на обвинител №1 и тримата са задържани за срок до 24 часа.

Кирил Ванков е арестуван в момента, когато получава подкуп от 5000 лева. Парите са били белязани, а акцията е подготвяна отдавна.

Задържаните са най-висшите ръководители за противодействие на наркоразпространението и са в контакт с международни партньори на България, не само в Европейския съюз.

В момента продължават претърсванията на жилища и други обекти. Организирана престъпна група е упражнявала логистика, помощ, опъвала е чадъри в помощ на други престъпни групи, занимаващи се с наркотрафик не само на територията на България, каза Гешев.

Главният прокурор Иван Гешев не уточни дали арестуваните шефове от ГДБОП имат връзка със заловените 327 кг кокаин в Студентския град и с двата тира, натоварени с лайм и ананаси, в кашоните на които бяха открити 500 кг от най-скъпата дрога.

Структурните и кадрови промени вътрешният министър ще обсъди с премиера, но след анализ, който ще направи главният секретар на МВР.

Само преди 6 месеца комисар Цветан Панков беше награден от испанския посланик с орден за приноса му към борбата с наркотрафика.

Той е дългогодишен служител в редиците на МВР. В службата се ползва изключителна репутация е безупречно досие. Започва работа като редови полицай, по-късно става шеф на едно от столичните полицейски управления. Заради съвестната си работа е издигнат до на началник на отдел „Противод на наркотрафика“ в ГДБОП. През 2016 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров награждава служители на ГДБОП във връзка с операцията, при която бе задържана организирана престъпна група за наркотрафик, сред които е и Цветан Панков. Тогава той е старши инспектор. Наградите за работата му продължават и след това. През 2019 г. е награден с орден „Бял кръст“ от Негово Превъзходителство Алехандро Поланко, посланик на Кралство Испания в България. Орденът полицейски и се връчва за особено големи заслуги. Отличието е отредено по решение на испанския министър на вътрешните работи за постигане високи резултати в съвместни разследвания по противодействие на трафика на наркотични вещества.

Гешев на няколко пъти поздрави служителите на МВР, прокуратурата и следствието, които са работили по случая, като предупреди, че ще бъдат безкомпромисни към всеки, който нарушава закона.

„В интерес на българските граждани е самите ние да си изчистим къщичката“, заяви Гешев.

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че е разпоредил на главния секретар на МВР по най-бързия начин да се направи анализ на отдела и на дейността на дирекция, за да може с министър-председателя да се вземат решения какви кадрови промени ще бъдат направи. Това се прави, за да се изчисти името на останалите служите, обясни Маринов.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *